yang semasa

Ahad, Ogos 01, 2010

YANG BIJAKSANA & YANG BODOHSINI

Siapa kata MB Mat Said tidak bijaksana dalam usaha menangani masalah rakyat jelatanya? Kerana berita di bawah inilah, makanya MB Mat Said mengambil pendekatan membelanjakan jutaan ringgit untuk ‘mengubigadongkan rakyat’ dan ‘merakyatkan ubi gadong’ seperti cerita sebelumnya dalam “YANG TIDAK SELESAI MASA KECIK?”.

Yang bodohsininya ialah orang-orang yang mempertikaikan perlakuan dan tindakan MB Mat Said itu. Yang bodohsininya orang yang meragui penemuan MB Mat Said bahawa ubi gadong boleh membesarkan payu dara, merangsang hormon seksual dan boleh mencegah kehamilan.

Yang bodohsininya lagi orang yang tidak pernah mahu mengakui bahawa dengan besarnya payu dara (buah dada laaa tu...), “komfirm” selera seksual automatik akan menjadi lemah. Apabila lemah makanlah ubi gadong untuk merangsang hormon seksual. Apabila hormon seks subur dan terangsang, makan lagi ubi gadong, barulah boleh cegah masalah ‘terhamil’.

Untuk jadi ‘terhamil’ nak buat macam mana ya? Kah3.... Itu kena tanya MB Mat Said.

Makanya, tak payahlah nak fikirkan atau bimbangkan soal kelahiran anak luar nikah atau apa-apa masalah sosial yang menjurus ke arah itu, semuanya boleh diselesaikan dengan ‘mengubigadongkan rakyat’.

JUMLAH KELAHIRAN ANAK TIDAK SAH TARAF DI TERENGGANU MEMBIMBANGKAN - Bernama

KUALA TERENGGANU, 31 Julai – Kes kelahiran anak luar nikah di Terengganu amat membimbangkan, dengan jumlahnya meningkat dari setahun ke setahun. Berdasarkan data Jabatan Pendaftaran Negara dari tahun 2005 hingga Jun 2010, jumlah keseluruhan anak luar nikah di Terengganu ialah 2,314 orang.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri Yahya Khatib Mohamad berkata daripada jumlah itu, seramai 230 anak tidak sah taraf dicatat pada tahun 2005 dan jumlah itu meningkat kepada 251 pada 2006, 325 (2007), 549 (2008), 611 (2009) dan 321 dalam tempoh Januari hingga Jun tahun ini.

“Hampir keseluruhan kes anak luar nikah di Terengganu itu membabitkan wanita beragama Islam dan berumur 15 tahun ke atas,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Jendela IKS di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri sedang mengambil langkah-langkah tertentu bagi mengatasi masalah kelahiran anak luar nikah di negeri ini, termasuk menganjurkan kempen ke masjid dan program kesedaran bakti remaja.

Yahya berkata kerajaan negeri juga telah mengadakan program “ingat sebelum kena” yang ditumpukan di 130 sekolah untuk memberi kefahaman dan kesedaran di kalangan pelajar tentang masalah sosial. – Bernama

JAM : Kuah... kuah... kuah... Kah3... kah3....kah3... apa punya ‘rezat’ Exco ini. Ini nak kena jerkah oleh MB Mat Said ini. Lain kali tanya MB Mat Said dulu kalau nak buat program. MB Mat Said suruh buat program “kena sebelum ingat” bukan “ingat sebelum kena”. Barulah boleh makan ubi gadong. MB Mat Said suruh buat program ‘mengubigadongkan rakyat’ bukan ‘mengandungkan rakyat’.... kah3 kah3 kah3...
Related Posts with Thumbnails