yang semasa

Sabtu, Mac 13, 2010

YANG BERBOLOK ITU INDAH

Macam mana kita sebagai rakyat yang menyayangi pemimpin terutamanya MB kita merangkap Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, dengan sewenang-wenangnya menuduh MB Mat Said sengaja ‘membolokkan’ keadaan politik di Terengganu untuk mengukuhkan alasan supaya jawatan Pengerusi BPUNT diserahkan kembali kepada beliau secepat mungkin.

Itu semua kerja gila yang maha dengki akan kehebatan dan kejayaan MB Mat Said dalam mentadbir dan menguruskan pentadbiran negeri dan UMNO negeri. Tak ada kerja lain ke sampai menuduh MB Mat Said gitu?

Mana ada macam tu. MB Mat Said mana ada gila kuasa? Jawatan MB itu sendiri bukannya beliau hendak sangat. Beliau dipaksa untuk menerima. MB Mat Said kalau boleh hari ini juga nak lepaskan jawatan MB tu. Berapa kali dah beliau 'gi mari gi mari' jumpa pemimpin tertinggi nak serah jawatan MB tu, waima sampai ke luar negara pun MB Mat Said ‘hunggar’ pergi cari semata-mata nak serah jawatan MB. Tapi tak ada orang yang hendakkan jawatan tu.

Orang yang akan menggantikan MB Mat Said sebagai MB takut dan maha takut, kalau beliau mengambilalih jawatan MB daripada MB Mat Said, beliau gagal untuk mengekalkan status ‘MB terhebat abad ini’ yang sekarang rekodnya masih dipegang oleh MB Mat Said. Mana ada pemimpin lain yang hebat sebegitu.

Itu belum lagi mengambilkira segala macam pembangunan, kelelongan dan pembahagian harta pusaka serta harta redok rakyat yang licing moner dah tu. Kalau dikira semua itu, lagilah pening penggantinya nanti. Nak perintah dengan apa lagi? Nak cari pitis mas mana lagi?

Ning pula boo setakat jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO, tak ada benda satu pun. Tak jadi Pengerusi pun, jadi MB jugok. Hairan apa dengan jawatan Pengerusi BPUNT tu. MB Mat Said bukan MB UMNO. Dia kan MB istana.

MB Mat Said and the geng bukan sengaja buat kacau nak beritahu umum bahawa UMNO Terengganu berbolok. Bukan nak beritahu kepada pimpinan tertinggi UMNO, bahawa kalau beliau tidak pegang jawatan Pengerusi tu, UMNO Terengganu tak akan ‘sendek’, UMNO Terengganu akan kalah dalam PRU13 nanti. MB Mat Said and the gengnya tak ada apa-apa muslihat pun. Langsung tak ada. Itu semua adalah fitnah dan rekaan semata-mata.

Cuma kalau ada sikit-sikit tu, itu semua hanyalah kebetulan. Dan kalau kebetulan itu dipercayai, maka bak kata pepatah Melayu dulu-dulu, “tak cukup nyiru, kawasan balak MB Mat Said tadahkan”.

Yakinlah bahawa MB Mat Said bukan orangnya yang gilakan kuasa dan bukan orang yang derhaka. Kalau pimpinan tertinggi ‘memaksa’ MB Mat Said menerima jawatan Pengerusi itu, MB Mat Said tidak akan derhaka. Beliau dengan senyum lebarnya akan menerimanya tanpa syarat dan dengan penuh kebanggaan. Bukan beliau yang hendakkan, tetapi beliau dipaksa. Dan nanti, dalam perhimpunan agung UMNO tahun 2010 ini, suruhlah Dr Jepun in bracket bercakap pula tentang MB Mat Said dipaksa menerima jawatan sebagai Pengerusi BPUNT tu, bukannya beliau (MB Mat Said) nak sangat jawatan itu.

Yang menyatakan DSHH adalah orang luar yang tidak boleh diterima oleh orang UMNO Terengganu selaku Pengerusi, yang menyatakan semua wakil rakyat termasuk wakil rakyat PAS tidak berdiri teguh di belakang MB Mat Said kecuali hanya tinggal tiga empat orang sahaja wakil rakyat yang menerima kepimpinan MB Mat Said, yang menyatakan MB Mat Said tidak boleh menyelesaikan masalah perlantikan Pengerusi Penyelaras DUN-DUN, serta segala macam perkara yang melibatkan UMNO, itu semua adalah rekaan dan retorik musuh-musuh MB Mat Said untuk menghalang MB Mat Said daripada dilantik semula sebagai Pengerusi BPUNT.

Maka sewajarnya MB Mat Said dianugerahkan semula jawatan Pengerusi BPUNT seberapa segera yang mungkin dalam usaha untuk melihat wakil-wakil rakiyat UMNO dan BN Terengganu akan kembali ke tempat duduk pembangkang selepas PRU13 nantinya.

Yang paling tidak tergamak kita melihatnya, tidak ada lagi kerusi pembangkang (UMNO/BN sebagai pembangkang) dalam DUN Terengganu selepas PRU13 nanti, kecuali atas namanya sahaja sebagai pembangkang, sekiranya MB Mat Said tidak dilantik semula ke jawatan itu.

Justeru wajarlah MB Mat Said dilantik semula kerana yang berbolok itu indah bukannya yang indah itu berbolok. Kita semua tahu, MB Mat Said and the geng sukakan yang berbolok. Bagi mereka, berbolok itulah indahnya, bukannya indah itu yang berbolok.

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Dan tidak pelik kiranya MB Mat Said dianugerahkan semula jawatan Pengerusi BPUNT, selepas PRU13 nanti kerusi DUN Terengganu akan disapu bersih oleh PAS/PR seperti sapu bersihnya kawasan-kawasan balak di Terengganu sekarang.

Related Posts with Thumbnails