Sabtu, Julai 31, 2010

YANG TIDAK SELESAI MASA KECIK?

Ini cerita, kata orang Terengganu “dok selesaa mase kecik” (tidak selesai masa kecil) atau “dok selesaa mase mude” (tidak selesai masa muda). Jadi sekarang saja masanya untuk menyelesaikan segala macam yang terbuku dan ‘ter e-book’ dalam hati selama ini. Kepada ibu bapa zaman moden ini, kalau tidak mahu anak-anak anda mengalami situasi ‘tidak selesai ini’, tolonglah beri perhatian kepada anak-anak dan sedaya mungkin selesaikan apa sahaja kehendak anak-anak, selagi tidak salah, tidak berdosa dan tidak melanggar hukum hakam dunia dan akhirat. Wallahuaklam.

KERAJAAN AHMAD SAID ; NOSTALGIA PERIBADI JADI AGENDA NEGERI
Oleh : Dr Azman Ibrahim
(sumber : www.buletinonline.net)

Akhbar melaporkan Kerajaan Negeri Terengganu menyediakan peruntukan RM2 juta kepada Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bagi tujuan penyelidikan ubi gadong yang dipercayai mampu membesarkan buah dada. Laporan juga menyebut ubi gadong boleh diproses menjadi hormone seks dan pil pencegah kehamilan. Menteri Besar Dato' Ahmad Said dipetik sebagai berkata, “Dari segi pasaran, tiada masalah kerana hasil kajian pasti akan dijual, kita serah kepada UniSZA untuk kaji berapa lama, kalau ada penemuan baru kita akan tambah peruntukan.” Ahmad said juga dikatakan pencetus kepada kajian ubi gadong yang dikatakan ditanam di 150 negara di dunia.

Saya seorang anak kampong yang membesar dalam persekitaran kampong. Masuk hutan keluar hutan, masuk baruh keluar baruh baik ketika membantu keluarga mengusahakan tanah padi seekar dua atau mencari daun palas dan daun pinang di hutan kerana ibu juga membuat kuih secara kecil-kecilan untuk diletakkan di kedai-kedai kopi bagi mendapatkan duit belanja harian. Kebiasaan ini sudah menjadi rutin semenjak zaman kanak-kanak lagi.

Lantas nama ubi gadong bukanlah suatu yang asing bagi saya walaupun ia bukan selalu malah amat jarang dimakan. Orang tua selalu berpesan, jangan buat main-main dengan ubi gadong, silap makan boleh nampak ‘dunia terbalik’, mabuk! Memang rasanya boleh tahan kalau dimakan dengan kelapa parut yang dicampur gula tapi mungkin kerana proses penyediannya yang agak rumit dan kepelbagaian bahan makanan dizaman sekarang menyebabkan nama ubi gadong amat jarang disebut sekarang malah mungkin ada anak-anak muda yang tidak pernah mendengar apatah lagi melihatnya dan jauh sekali untuk merasai ‘keenakkan’ rasa ubi yang diminati oleh Ahmad Said ini.

Masih diingati, bagaimana ubi gadong perlu dibersihkan dengan teliti, dibuang kulitnya, dipotong nipis-nipis, dimasukkan ke dalam kain jarang dan diikat kemudian perlu direndam di dalam air mengalir dua tiga malam (mungkin untuk membuang bisanya) lalu barulah direbus dan sedia untuk dinikmati bersama kelapa parut dan air kopi panas diwaktu petang. Tapi awas! Walaupun begitu kejadian mabuk ubi gadong masih sering berlaku sekalipun kesannya tidak serius apatah lagi tidak pernah dilaporkan kes kematian kerananya. Secara bergurau, pernah saya bertanya orang tua-tua, apakah khasiat ubi gadong. Arwah datuk saya menjawab juga secara bergurau, khasiatnya, kalau makan boleh jadi kenyang.

RM2 juta bagi saya peruntukan yang agak besar. Apakah peruntukan sebesar ini kena dengan priority (keutamaan). Apatah lagi khasiatnya dikatakan untuk membesarkan buah dada wanita, hormone seks dan pil pencegah kehamilan cukup untuk menarik perhatian sekumpulan orang-orang tua melebihi separuh abad yang sedang minum di sebuah kedai kopi pagi ini.

Sebagai seorang bekas pensyarah universiti, saya biasa memegang geran penyelidikan baik geran jangka pendek atau geran jangka panjang. Jumlahnya sekitar RM20,000 untuk satu penyelidikan. Tumpuan kajian saya ketika itu berkaitan kes sumbing bibir dan lelangit di kalangan kanak-kanak di Malaysia. Apabila berhadapan dengan board committee bagi membentangkan proposal kajian, biasanya kita akan ‘dibelasah teruk’ dalam rangka untuk meyakinkan mereka bahawa kajian kita ada pulangan untuk masyarakat disebabkan peruntukan geran penyelidikan adalah dari duit rakyat.

Tanpa niat untuk mempertikaikan kemampuan akademik staf-staf penyelidikan UniSZA yang tentunya berkemahiran dalam bidang yang mereka ceburi, tetapi hati kecil saya melihat dan menyatakan ianya tiada keutamaan. Apatah lagi tidak pernah dilaporkan terjadinya kes perceraian di Terengganu disebabkan isteri mempunyai saiz payu dara yang kecil, lantas satu kajian perlu dilakukan dengan peruntukan jutaan ringgit bagi mengatasi masalah ini. Ketika ubat-ubatan penguat tenaga batin bersepah di pasaran dan ketika rakyat Terengganu masih bergelut untuk meneruskan kehidupan dalam keadaan sempurna.

Ahmad Said MB Ad-Hoc, sering muncul dengan idea dan minat baru yang terlintas dalam kepalanya, kajian ubi gadong untuk membesarkan payu dara, hormone seks dan pil pencegah kehamilan. Nostalgia zaman silam(nya) dijadikan agenda kerajaan.

Oh! Terengganuku... Apa punya negeri??

(Nota : Tulisan ini dipetik seperti asalnya. Terdapat kesalahan ejaan dan tatabahasa yang kecil tetapi sengaja tidak diubah bagi menjaga keasliannya. - JAM)

JAM :
kah3... kah3... kah3... marilah ramai-ramai kita 'menguniversitikan' perlakuan dan tindakan kita, mudah-mudahan orang akan melabelkan kita sebagai cerdik, kerana universiti biasanya dikatakan tempat orang-orang cerdik untuk mendidik orang menjadi cerdik.... kah3... kah3... kah3....

Sabtu, Julai 24, 2010

YANG KEMARUK & YANG PELAHAP

Seronok mendengar cerita-cerita mengarut dan kemaruk para pemimpin terkini. Terkini kemaruk dan mengarut untuk mengembalikan MB Mat Said selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu (BPUNT).

Kuah kuah kuah....

Tetapi rasanya, ini semua cerita yang cuba nak menjatuhkan kredibiliti MB Mat Said yang hebat dan tersohor itu. Mana mungkin seorang pemimpin tinggi negeri yang hebat, berpengaruh dan mempunyai kuasa terbesar begitu, masih mengidam dan kemaruk dengan jawatan parti yang akan menambahkan kebanyakkerjaan beliau sebagai MB yang senantiasa sibuk, terutamanya urusan-urusan melancong politik ke luar negeri dan luar negara. Mana mungkin MB Mat Said yang mengepalai usaha dan provokasi sebegitu. “Ooo tak mungkin, tak mungkin aku kembali....” (bacalah dengan irama lagu D’lyod – oh tak mungkin).

Apa punya turrrrr lah yang duk mengaruk sangat tu. Apa punya ‘rezat’ sampai isu tu dijadikan usul Mesyuarat Agung UMNO Bahagian Kemaman? Apa punya pelahapnya manusia nin sehingga semua sayap dipanggil untuk menyatakan sokongan dan pendirian agar MB Mat Said diserahkan semula jawatan Pengerusi BPUNT.

Lebih menyeronokkan, bukan sahaja usul yang diterima sebujur suara oleh perwakilan UMNO Kemaman, malahan sayap-sayap yang dipanggil oleh MB Mat Said di kediaman rasminya diberi hanya satu pilihan yakni menyokong penuh untuk mengembalikan semula jawatan Pengerusi BPUNT kepada MB Mat Said. Tidak cukup dengan itu, sehari kemudian, Dr Jepun in Bracket, bangkai Setiausaha BPUNT, pemain utama ke arah realiti ini memanggil dan membilas lagi dengan klorok cap paip dan janji-janji manis menghabiskan harta redok rakyat di Primula BR.

Cuma yang nak disebutkan di sini, apa kejadahnya MB Mat Said and the gengnya beria-ia sangat nak mengembalikan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri itu? Apa ke pelahapnya Dr Jepun in Bracket yang menjadi “king of mastermind” dalam usaha mengembalikan status itu?

Jawapannya mudah sahaja ;

(1) Mengembalikan jawatan Pengerusi BPUNT akan lebih menyakinkan kepastian untuk penentuan calon pilihan raya umum akan datang. Sudah pasti, para kroni, enam jahanam dan para pembodek serta para balaci beliau termasuklah beliau sendiri akan diletakkan sebagai calon UMNO/BN dan boleh memilih untuk bertanding di mana-mana.

(2) Mengembalikan jawatan Pengerusi BPUNT kepada MB Mat Said akan memastikan Dr Jepun in Bracket akan dilantik semula sebagai Setiausaha dan terus mengukuhkan kuasanya (yang telah sedia kukuh itu) sebagai Ketua Timbalan Menteri Besar Kanan dan jawatan-jawatan lain yang sewaktu kuasa dengannya. "Kuasa" yang paling dikehendaki sudah tentu 'melupuskan fail MRR2' yang masih menghantui beliau sehingga kini.

(3) Mengembalikan jawatan Pengerusi BPUNT kepada MB Mat Said akan membongkar kelemahan serta mengaibkan muka DSHH yang dilantik DS Najib sekali gus turut mengaibkan DS Najib yang kononnya membuat pilihan yang tidak tepat. Lebih jelas, akan menyerlahkan apa yang disebut pihak pembangkang kepada DS Najib sebagai seorang Presiden parti yang kluk klek.

Harap-harap ini bukan cerita benar dan kalaupun benar bukan onar dan kehendak MB Mat Said sendiri. Ini empunya akalan puak-puak balaci MB Mat Said and the gengnya sahaja.

Yang peliknya (ooppp!!! Terlupa bahawa tiada yang pelik dan mustahil sebenarnya di zaman pemerintahan MB Mat Said ini)... Tepatnya, yang nak terkentut, terberak dan terkiciknya ialah tak kanlah seorang MB yang menguar-uarkan seantero dunia bahawa dia menjadi MB kerana dikehendaki istana masih lagi pelahap dengan jawatan Pengerusi BPUNT? Jawatan Pengerusi BPUNT tu kecil sahaja. Jawatan MB jauh langit dengan bumi besar dan berkuasanya jika nak dibandingkan dengan jawatan Pengerusi BPUNT tu.

Dah kerana dikehendaki istana sebagai MB, maka buatlah kerja MB. Berilah tumpuan sepenuhnya kepada kerja tu. Buat apa lagi nak menyibuk dengan jawatan parti. Bekerjalah untuk membangunkan negeri dan rakyat, bukan bekerja untuk membangunkan kroni dan menghabiskan harta redok rakyat.

Jawatan parti hanya diberikan kepada pemimpin parti bukan pemimpin yang mendakwa dipilih dan dikehendaki istana. Kerja MB Mat Said selepas jadi MB istana selama ini sudah betul. Tak payah peduli arahan pucuk pimpinan parti, ingkar dengan semua arahan parti, tak payah peduli kepada wakil rakyat parti, tak payah hadir apabila pimpinan tertinggi parti datang ke Terengganu, tak payah nak peduli bila nak pakai kereta mercedes, hantam sajalah apa yang dirasakan hendak dihantam, peduli apa dengan parti @ BN @ UMNO.

Mungkin MB Mat Said terlupa bahawa semasa mula-mula beliau nak dilantik sebagai MB dulu, UMNO tidak mengiktiraf beliau dan beliau sendiri dah berjuta kali mempertahankan kenyataannya bahawa beliau adalah MB istana BUKAN MB BN/UMNO.

Jadi untuk apa pelahap dan kemaruk lagi dengan jawatan parti? Kalau pun tidak menjadi Pengerusi BPUNT, beliau masih sebagai MB. DS Najib atau sesiapa sahaja yang berdiri atas sifatnya sebagai pemimpin parti ternyata dan terjelas tidak berani untuk ‘mengusik’ MB Mat Said daripada kedudukannya sebagai MB. Siapa DS Najib, TS Muhyiddin atau DSHH dalam ‘diari ketakutan’ MB Mat Said? Tak kan perkara ini pun, balaci-balaci MB Mat Said tak faham dan tak reti bahasa lagi?

Melucukan sekali apabila rakyat membaca sejarah ini. MB Mat Said and the gengnya serta para balacinya mungkin terlupa sejarah ini dek kerana kemaruk dan pelahap tu. Kerana itu usaha ke arah mengembalikan semula jawatan Pengerusi BPUNT kepada MB Mat Said tidak mungkin akan terhenti sehingga DS Najib tunduk dan menyembah kepada MB Mat Said.

Dan tidak mustahil juga nantinya, setelah puas dengan usaha sendiri seperti yang dilakukan para balaci MB Mat Said and the geng + enam jahanamnya sekarang, mereka akan mendesak MB Mat Said untuk menyewakhaskan sekali lagi kapal terbang tujuan terbang terus dari Kuala Terengganu ke Oberhausen, Jerman bagi menemui Oliver Walenciak penjaga Paul Oktopus (si sotong nujum bola) di cawangan Pusat Hidupan Laut Weymouth bagi mendapatkan khidmat menentukan siapa selayaknya menjadi Pengerusi BPUNT.

Maka dalam akuarium sotong nujum itu dimasukkan gambar tersengih MB Mat Said dan gambar pesaingnya. Keputusan yang dipilih si sotong nujum bola itu (kalau positif dan memihak kepada MB Mat Said) akan dijadikan alasan kukuh dan kuat kenapa DS Najib perlu melantik semula MB Mat Said sebagai Pengerusi BPUNT. Tapi kalau si sotong nujum bola tu bengong dan bahlul serta tidak memihak kepada MB Mat Said, maka dengan halal dan redhanya, jadikanlah penyewaan khas kapal terbang dan kunjungan ke Jerman itu sebagai hadiah kepada para pembodek MB Mat Said kerana terus memberikan sokongan padu tanpa berbelah bahagi kepada beliau.

Segalanya bukan pelik dan mustahil.

Jumaat, Julai 02, 2010

YANG DIPERHANGAT & DIPERINGAT (Siri tumpang sekaki 4)

Rosli Dungun political empire
(source : justread-whatever.blogspot.com)

I am not finish yet with Dungun Umno chief Rosli Mat Hassan, whose deputy chief is MP Matulidi Jusoh, the person he chided 'kalau miskin dan takda duit, jangan jadi wakil rakyat la...' before MB Ahmad Said recently. This guy has to go, very soon!

Why? His arrogance and stuck-up behavior in choosing his own team, despising his own deputy and building his own political empire in the division, may lead to Terengganu downfall in the next general election.

Yes, his wife is the division Wanita Umno head, his daughter heads the Puteri wing while his son is the division's treasurer. His ringht hand men are all over Dungun, controlling whatever they can. The District Officer has changed hands three times but the Yang Dipertua Majlis Bandaran Dungun has been there for ages - thanks to his close relation with Rosli.

Even the MB cant do anything. He wont interfere in Umno Dungun affairs because they are buddies. Some said that when Ahmad became Mentri Besar, it was Rosli who showered him with many things - including attires, from head to toes.So strong is their relation that Rosli was recently awarded a RM30 million road project. How about a 1,000ha logging concession which is already the talk of Dungun town?

I also believe Hishamuddin Hussein who is Terengganu's Umno Liaison Committee chairman is also close to Rosli. If that's the case, may as well Dungun Umno members forget about bringing him down. Hisham wont do anything as he is also like Rosli - already rich!

Then, to whom should we turn to? PM? DPM?

If this is the type of people Umno needs, then bid goodbye to Malaysians in the next general elections. As the common saying now says, Umno is only for the rich and famous. If you dont have money, just join the party and vote. Unless you got plenty of money, you might be able to buy support to climb the political ladder. Only money is the ticket to become a 'wakil rakyat'.

Then, Rosli should be retained as division chief and re-elected as a 'wakil rakyat' a year or two from now.

I am glad that someone showed me a SMS sent by 'an Umno rascal' during the last general election, an instruction not to vote for Umno candidate for Sura state seat in Dungun. Why? The Umno candidate who lost to Pas didnt get 'somebody's' blessing.

It looks like Umno will keep people like this, forever! Nobody dares to bring him down either...

17 comments: (WAJIB BACA here)

YANG DIPERHANGAT & DIPERINGAT (Siri tumpang sekaki 3)

Dungun Umno chief is ‘BIADAP!’
(source : justread-whatever.blogspot.com)

I dont care if Dungun Umno division chief Dtk Rosli or his cybertroopers like 'Dato' Hambali Latiff and others or even Trengganu Mentri Besar himself get annoyed by this statement - that people like Rosli are the ones who will plunge Umno into major crisis prior to the next general elections, thus will guarantee the Opposition to wrest power in his division and also in the State.

His remarks and attitude will also make the Malays to stay away from Umno for a long, long time. Even those are already members would either opt to quit or not to vote for Umno again.

"YB kalau takda duit, kalau miskin, tak payahlah jadi Ahli Parlimen...". (YB, if you dont have money, if you are so poor, no need to be a Member of Parliament...)

This is what he chided Dungun MP Matulidi Jusoh during a function in Trengganu last week. MB Ahmad Said was there and I believe Ahmad heard it. Others may have heard it too.

So, you are already filthy rich after becoming a 'wakil rakyat' for one term. Why only for a term? You already got a big bungalow, a fleet of cars and plenty of cash to make you a king in Dungun. That's alright. Since you are the Umno chief, you are of the opinion that all Federal and State projects must go through you.

The manner you treat your own deputy gives the impression that the MP job MUST be yours and for being poor, Matulidi is not fit to become a 'wakil rakyat'. You are painting the picture that Umno is a party for the rich and famous. So, go talk to Umno President Najib Tun Razak or his deputy Muhyidin Yassin about it. Suggest to them to regulate that in the party's next assembly. Who knows, your money might win you a higher position in Umno.

And for Najib, Muhyidin and other Umno leaders - you may keep people like him if you may. Let us see the result pretty soon.If Umno harbors so many division chiefs like this, I dont mind leaving the party or being sacked.

36 comments: (WAJIB BACA here)

YANG KURANG CERDIK?

MAMPAT merasakan kekesalan diatas kenyataan yang dianggap kurang cerdik oleh seorang Menteri Besar. Persoalannya, apakah seorang Menteri Besar (BN) tidak mempunyai kuasa untuk mengarahkan kerja-kerja kepada pihak JKR ? Kita faham sekiranya MB adalah berlawanan dengan kerajaan Pusat, mungkin ianya agak sukar, tetapi MB Terengganu adalah MB yang selari dengan Kerajaan Pusat. Janganlah bagi nampak "koman” sangat menteri Besar Terengganu, seolah-olah tiada kuasa. Menteri Besar sepatutnya boleh memanggil Pengarah JKR negeri dan meminta mereka menyelesaikan segera kerja-kerja pembersihan tersebut.

Kenapa pula MB Mat Said dikatakan kurang cerdik ning? Heeee... MAMPAT nin nak kena ning... MB kita kang MB terhebat abad ini... janganlah perli perli gitu, malu kita.... (kah3... kah3... kah3... mari kita baca di sini).

JAM : Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…”. Sesekali boleh jadi kurang cerdik, sesekali boleh jadi cerdik kurang, sesekali boleh jadi “kureng corodik”....
Related Posts with Thumbnails