Jumaat, April 30, 2010

YANG PARAH? TANYA KHABAR JEE...

Kira-kira dua bulan yang lalu, terdengarlah khabar-khabarnya yang menyatakan, Syarikat Anak Kerajaan Negeri Terengganu - GPharos mungkin dikenakan PN4 atau PN16 disebabkan masalah kewangan.

Setelah dua bulan - sekadar ingin bertanya khabar berita, bagaimana khabarnya sekarang? Sudah kenyang atau sudah bungkus? Tapi jangan buruk sangka dengan menyatakan cerita ini adalah sandiwara untuk menendang individu yang tak menguntungkan kerajaan negeri.

Percayalah, ini bohong punya cerita... Mana mungkin syarikat yang begitu gah boleh mendatangkan masalah kewangan? Pada zaman MB Mat Said nin, mana ada lagi CEO atau Lembaga Pengarah atau Pegawai yang tidak cekap. Mana ada lagi bukan kroni yang tidak cekap, semuanya sudah dinyahkan. Yang diganti, semuanya hebat-hebat, berkelulusan tinggi dan berpengalaman luas dalam mentadbirurus syarikat dan perniagaan. Bukan kaki auta dan kaki kelentong. Kaki busuk ada laaa... MB Mat Said sendiri pun begitu cekap 'mengurus' dan mentadbir. Terutamanya cekap dalam membela dan 'menggemukkan' and the geng. Kes kecil je tu...

Tapi kalaupun benar ada 'sikit' masalah kewangan, alaa... tak payah susah-susah nak fikir, jual aje satu kawasan, "semuanya bisa settle pak...."

Entah-entah, si pereka cerita nin nak sebutkan bahawa itulah strategi bijak bagi menyahkeluarkan orang-orang yang 'memahalkan beras' daripada terus berada dalam syarikat berkenaan atau sebagai strategi licik dan halus bagi membolehkan and the geng tangkap lelong syarikat berkenaan. Siapa tahu, semuanya ada 'udang kering dalam jeput bawang'....

Adegan yang tidak ingin didengar - GPharos menjadi G-PAROK.... bila dah parok, makanya akan parah... parah... dan parah.....

Makanya berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Semuanya boleh jadi, yang penting ada masyuk dan banyak faedah sama and the geng...

Khamis, April 22, 2010

YANG BERTANYA SAMA SAMY... ADA TIPU KA?

Terasa nak mengilai pun ada, terasa nak terberak pun ada bila membaca berita di bawah nin... beritanya sudah lama, tapi maaflah tak sempat nak posting sebelum nin...

Terengganu Buka Tender Pembalakan Mulai Tahun depan

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Terengganu akan lebih selektif dalam mengeluarkan lesen balak dan menimbang kemungkinan hanya pengusaha kilang kayu sahaja yang dibenarkan memohon bagi memastikan sumber hutan di negeri ini terkawal.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, sehubungan itu juga, pihaknya akan menghentikan pengeluaran lesen balak secara terus mulai Jun depan dan akan menggantikannya dengan kaedah tender bermula tahun depan.

Beliau juga menafikan dakwaan bahawa terlalu banyak lesen balak dikeluarkan kerajaan negeri sehingga harga komoditi itu jatuh, sejak beliau mengambil alih jawatan sebagai Menteri Besar.

Sebaliknya, katanya pengeluaran lesen pembalakan dihadkan dan hanya dikeluarkan di kawasan yang akan dijadikan empangan kedua di negeri ini.

"Tidak benar kalau nak kata seolah-olah pembahagian (lesen balak) banyak sangat sampai harga murah. Saya ada angka-angka jika ingin dibuat perbandingan bermula tahun 2003," katanya ketika menggulung perbahasan pada Persidangan Ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di sini, hari ini.

Menurut beliau, pada 2003 sebanyak 33,916 hektar kawasan balak diluluskan, 2004 (15,698 hektar), 2005 (13,369 hektar), 2006 (12,406 hektar) dan 2007 (14,424.78 hektar).

"Pada tahun 2008 saya tak keluar satu pun lesen balak masa mula mengambil alih jawatan Menteri Besar. Pada tahun 2009 baru saya keluar lesen iaitu seluas 6,794.24 hektar, tahun 2010 sebanyak 2,845.12 hektar, ini pun kerana kawasan itu terlibat dengan pembinaan empangan kedua yang terpaksa kita tebang," katanya menjelaskan angka-angka berkenaan diberi oleh Jabatan Perhutanan negeri.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tapi tak ada yang pelik sebenarnya dalam berita nin.. Cuma nak mengajak rakyat negeri Terengganu Darul Iman ini bersama melapangkan minda seketika sambil ketawa (itupun kalau nak) :

1) Mari kembali belajar matematik (dalam BM)... 13 orang X 500 hektar berapa jawabnya? Yang 13 orang itu belum termasuk ustaz tukang baca doa bersongkok tinggi, kroni budak tingkat 15 merangkap tingkat 16, kroni anak gundik umno dan pelbagai macam kroni yang lain lagi... Jawabnya mudah sahaja : Jumlah yang dimaklumkan dalam DUN Terengganu (bagi tahun 2009 & 2010) adalah jumlah yang SUDAH LAKU dijual, sudah menjalankan operasi mengeluarkan balak dan sudah dibayar primiumnya. Jumlah itu BELUM termasuk yang masih tidak laku jualannya. Selain itu, jumlah yang dimaklumkan itu juga adalah berbentuk LESEN bukan diberikan kepada individu yang namanya bukan lesen.

2) Empangan kedua yang dicadangkan amat luas lingkungannya... dari hulu Kemaman melintasi hulu Dungun melalui Hulu Terengganu sehinggalah ke hulu Besut. Tak pasti sama ada hulu Setiu dan hulu Kuala Nerus ada atau tidak kawasan balak. Kalau ada, bermakna ada harapan empangan kedua ini juga akan melalui kawasan-kawasan berkenaan.

3) Siapa yang bangang sangat menafikan angka yang disebut oleh MB Mat Said itu daripada Jabatan Perhutanan? Tak kanlah daripada Jabatan Belia dan Sukan pula. Kalau daripada Jabatan Perkhidmatan Haiwan ada logiknya sikit sebab kawasan balak ini ada kaitannya dengan kambing boer, lembu, anak harimau, monyet, kera, beruk, anak gajah dan segala macam binatang (buas dan tidak buas) yang menjadi kegemaran sebahagian rakyat di negeri Terengganu ini.

4) Inikah yang disebut dalam ungkapan kepemimpinan sebagai “menjadi pemimpin suka berbohong, sumpah dilanggar janji pun lancung. Akal berbelit fikiran pesong, hidupnya hanya mengejar untung, rakyat tergadai malang menuntung, negeri rosak lenganglah kampung”...

5) Atau “dijadikan pemimpin negeri terjual, dijadikan tua rezeki kan mahal, dijadikan induk umatnya sebal, dijadikan tiang tegaknya janggal, negeri rusuh rakyat menyesal”...

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Segalanya adalah Merakyatkan Pembangunan dan Pentadbiran. Justeru marilah kita sama-sama menipu rakyat Terengganu – Merakyatkan Penipuan atau Menipurakyatkan dan Menggadairakyatkan Harta Redok...

Rabu, April 14, 2010

YANG NAMANYA PEMBANGUNAN PESAT

Mari kita sama-sama melihat ‘pembangunan’ pesat yang berlaku di negeri Terengganu pada zaman MB Mat Said. Tiga berita di bawah ini sebenarnya mewakili pembangunan-pembangunan lain yang tidak terhitung dan tidak terjangkau dek akal fikiran seorang manusia yang kepingin akan kemakmuran dan kemajuan serta kesejahteraan rakyat dan negerinya.

Semuanya berlaku di negeri Terengganu hari ini. Berlaku di zaman MB Mat Said yang amat pintar dan hebat dalam membangunkan negeri Terengganu ini. Tidak pernah terfikir bagi banyak orang sebelum ini...

Berita 1 : Kaki terjerlus lubang tangga besi

KUALA TERENGGANU – Keceriaan pasangan pelancong dari Glasgow, Scotland yang menikmati keindahan negeri ini terbantut, apabila anak tunggal mereka mengalami kecederaan selepas terjatuh dari tangga permainan kanak-kanak di kawasan Taman Rekreasi Water Front Pulau Kambing. Pasangan itu, Iain Kinnear, 47, dan isterinya, Jennifer Kinnear, 37, pada mulanya menyangka anak mereka, Sonny Kinnear, 3, terjatuh kerana kecuaian sendiri, namun terkejut apabila mendapati kaki anaknya terjerlus dalam lubang pada tangga besi sudah berkarat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hebatnya Terengganu. Pelancong Scotland. Masih ramai dan banyak lagi pelancong dari pelbagai negara di dunia yang menjejakkan kaki ke Terengganu. Faktor utama kerana mereka tahu, MB di negeri ini fasih dalam pelbagai bahasa dunia terutamanya Inggeris. Tak percaya? Kenalah percaya.

Jangan marahkan MB Mat Said kerana tangga permainan kanak-kanak di kawasan Taman Rekreasi tu rosak. Yang itu kena marah kepada Deris Jusoh. Kalau Deris Jusoh ‘boleh’ meruntuhkan bumbung stadium, kes tangga taman permainan kanak-kanak tu... kecik punya kes broo.... bila-bila masa boleh rosakkan. Entah berapa RMjuta Derih Jusoh rasuah, wallahuaklam. Yang pasti rasanya lebih atau bersamaan dengan RM3 juta macam kes MRR2 di KL tuuuu....

Pihak (Jabatan) berwajib juga tak boleh dipersalahkan kerana tidak memantau dan menyelenggara. Kalau diselenggara dan dijaga, bila nak runtuh dan rosak. Bila lagi nak salahkan Derih Jusoh. Tak akan salahlah Derih Jusoh dan tak ada modallah nak buat perbandingan.

Yang menghairankan (oppp!!! tak ada apa yang nak dihairankan sebenarnya pada zaman pemerintahan MB Mat Said) – macam mana, pelancong nin seolah-olah tahu bahawa MB negeri yang dia lawati ini amat suka dengan “kambing boer” sehinggakan dicari tempat yang namanya juga ada perkataan kambing tu – Pulau KAMBING. Tu kena tanya al-Ustaz YB al-Maniri...

Berita 2 : Indek jenayah komersial meningkat 15.2 peratus

BESUT - Indeks jenayah komersial di negeri ini dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini menunjukkan peningkatan sebanyak 15.2 peratus membabitkan kerugian RM2.14 juta berbanding tempoh sama pada tahun lepas.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini adalah ‘lambang’ kehebatan pembangunan negeri yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun. Semua yang melakukan jenayah ini adalah manusia peninggalan zaman Derih Jusoh. Kalau tidak mana mungkin kes ini diumumkan di Besut.

Atau ini adalah kesilapan dan kesengajaan media melaporkan untuk merosakkan nama MB Mat Said. Mana ada jenayah meningkat sampai 15.2 peratus dalam tempoh hanya 3 bulan? Ini kenyataan bohong media. Mana ada di zaman MB Mat Said peningkatan macam ini. Mana ada zaman MB Mat Said ‘jenayah komersial’ lagi.

Kalau betul cerita ini, sepatutnya orang yang melakukan jenayah tu pergi mengadap MB Mat Said sebelum melakukan jenayah, pasti tidak akan berlaku jenayah sebegini. MB Mat Said amat prihatin dan berjiwa rakyat. Semua boleh ‘settle’. Nak apa, sebut je... kawasan balak? Projek direct nego? Atau nak bekalkan anak harimau? Semua boleh dirunding.

Kalaupun (lagi) benar ada, angka 15.2 peratus tu bukannya besar sangat. Kalau 15.2 hektar atau 15 ekor kambing boer atau 15 ekor lembu atau 15 ekor anak rimau tu barulah besar. Lihatlah yang kecil di kalangan yang besar itu, barulah betul perkiraannya.

Berita 3 : Sempat rakam aksi panas pekerja urut

KUALA TERENGGANU – Helah sekumpulan wanita warga asing yang turut menawarkan perkhidmatan seks di sebalik pekerjaan urut terbongkar, apabila lokasi kegiatan mereka diserbu pegawai penguat kuasa Imigresen, malam semalam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoooo... yang ini berita paling ‘touching’... sedih sampai rasa nak meleleh air hidung. Mana tidaknya. Inilah satu-satunya ‘pembangunan’ pesat yang paling ketara di zaman MB Mat Said. Sebelum ini tidak tumbuh rumah-rumah urut seperti cendawan sebagaimana yang ada di Terengganu hari ini. Macam mana tidak dikatakan projek pembangunan paling berjaya di zaman MB Mat Said, kalau hampir setiap daerah dalam negeri Terengganu wujud rumah urut.

Yang ini juga kena marah Derih Jusoh. Kenapa di zaman Derih jadi MB, tak boleh lulus lesen rumah urut? Yang sakit pinggang, sakit belakang, ‘sereban’ kaki, nak mengurut, tak kan nak pergi ke KL. Lecehlah Derih Jusoh nin. Munasabahlah tidak dilantik lagi jadi MB pun.

Tengok MB Mat Said, memandang jauh ke hadapan. Boleh membangunkan Terengganu setaraf dengan Bandaraya Kuala Lumpur. Rumah urut di mana-mana, tempat maksiat merata-rata. Terengganu dah sehebat KL. Maju dan membangun. Itu yang MB Mat Said hasratkan. Bila sebut KT orang bertukar dengan KL.

Soal si tukang urut nak jadi pelacur itu bukan salah MB Mat Said. Itu salah betina tu. Salah dan gatal jantan juga, kenapa pergi cari benda 'sedap' tu di situ? Di situ MB Mat Said kata, tempat untuk mengurut sahaja. Mengurut, mengurut, mengurut... tak faham ke?

MB Mat Said setuju beri lesen urut, bukan lesen sex. Kalau berlaku juga, jangan salahkan MB Mat Said. Salahkan agensi yang tidak memantau. Apa punya kerja sampai tidak boleh selesai hal seremeh ini? Atau salahkan MB terdahulu. Kerana sebelum ini disekat sangat, sekarang kena lepas geram laaa... Lepas ‘hawa’ kata orang Terengganu.

Yang seronoknya, difahamkan individu yang berusaha untuk mendapatkan lesen rumah-rumah urut nin adalah bekas YB dan bekas Exco Kerajaan Negeri Terengganu. Sekarang beliau dilantik pula oleh MB Mat Said sebagai Penasihat Ekonomi MB. Betul dan tepat sekali pilihan MB Mat Said....

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Segalanya adalah ‘pembangunan pesat' yang tak terkejar oleh minda rakyat yang sentiasa tertipu ini. Apa lagi kalau tidak mengamalkan slogan “Urut Menjana Ekonomi Negeri” dan “Merakyatkan Pengurutan dan Pemaksiatan”

Khamis, April 08, 2010

YANG TERPECAT LAGI...

“Apa yang besar sangat setakat pecat jadi Pengerusi Syarikat tu, zaman Derih Jusoh pecat dok leh (tak boleh) jadi calon pilihanraya, lagi besar...” Itu kemungkinan ungkapan atau jawapan kepada persoalan terpecatnya Dato’ Dr Latiff Awang (Bekas Exco Kerajaan Negeri & bekas ADUN Bukit Payong) sebagai Pengerusi TatiUC.

Betul dan benar sekali. Jangan banyak huraian, jangan banyak songeh. Terimalah dengan redha dan hati yang terbuka. Rezeki di tangan Tuhan, bukan di tangan MB Mat Said atau siapa-siapa.

Cuma sekadar nak menyedapkan perbincangan dan nak menyedapkan pembacaan, bolehlah menulis dan menghuraikan sikit perihal ini.

Seperti yang selalu disebut, MB Mat Said mempunyai misi yang jelas dan minda yang besar dalam menterjemahkan pentadbiran kerajaan negeri hari ini. Merakyatkan Pembangunan dan Pentadbiran katakan. Jadi tak payahlah nak menggalakgatalkan diri nak campur tangan dan dengan sengaja menukar moto itu menjadi Mengkronikan Pembangunan dan Pentadbiran.

[P/S : Kalau nak tukar sangat moto tukarlah kepada “Membangunkan Kroni dan Mentipukan Rakyat” (Mentipukan – maaflah kalau masih tak ada dalam Kamus Dewan sebab itu adalah kata terbitan yang baru terbit dari dalam zoo Kemaman)].

Sebab itu Dato’ Dr Latiff perlu dipecat. Kerana Dato’ Dr Latiff sudah tua, tak boleh berfikir dengan baik lagi. Tak punyai kekuatan dan faedah langsung mahupun tidak langsung untuk “membantu melangsungkan kekemasan kedudukan MB”. Beliau layak duduk di masjid surau, almaklum ayam pencen.

TatiUC perlu diberi nafas yang lebih segar. Exco perlu dilantik jadi Pengerusi untuk mengakademikan institusi ilmu kerajaan negeri itu. Dato’ Dr Latiff BEKAS Exco, bukan lagi Exco. No power, “no rok secetong” dah. Jadi dibuat macam mana, dipecat dengan cara macam mana sekalipun, langsung tak akan menjadi kudis gatal terutamanya kepada MB Mat Said. Sikitpun tak elergik.

Siapa kata pentadbiran kerajaan negeri dan MB Mat Said tidak berhemah. Amat bersopan dan berbudi bahasa sebenarnya. DS Rais Yatim tak payah nak buat kempen berbudi bahasa, kerana dah memang masing-masing “reti base”.

Cuba teliti ‘cara yang amat berhemah’ ini :

Surat daripada Setiausaha Syarikat kepada ahli-ahli Lembaga seperti berikut : –

EGM Tati UC Sdn. Bhd., 19.4. 10, 10am at 6th floor, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu :

Resolution 1 :

“That Dato’ Dr. Abdul Latiff bin Awang be and is hereby removed as the company director with effect from the passing of this resolution”.

Thank you
Company Secretary.

Disedapkan sikit cerita alkisahnya..... : Dato’ Dr Latiff dilucutkan/ditamatkan (atau dalam bahasa lebih berhemah dan berbudi bahasa - DIPECAT), sebagai Pengerusi/Lembaga Pengarah serentak Tati Production Sdn. Bhd (Anak Syarikat Tati UC Sdn Bhd) dengan cara amat memalukan pada 23 Mac 2010 di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur.

Dalam AGM Tati Production SB, Dato’ Dr Latiff mempengerusikannya dan apabila tiba kepada agenda “melantik semula pengarah yang bersara mengikut peraturan syarikat, Dato’ Dr Abdul Latiff Awang”, secara tiba-tiba Rektor TatiUC mengemukakan surat kuasa/proksi TatiUC SB, bahawa TatiUC menentang agenda itu.

Begitulah amat berhemah dan “beretibasenya” manusia di Terengganu pimpinan MB Mat Said hari ini. Berhemah dan bermoral tingginya mereka kepada Dato’ Dr Latiff, pengasas TatiUc, Ruane-Tati dan Tati Production..

Tolong jangan salahkan MB Mat Said dalam hal ini. MB Mat Said mungkin 'tak tahu apa-apa'.

Cuma nak ingatkan - berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Segalanya adalah sifat beretibasenya pemimpin negeri hari ini terhadap orang yang tidak menguntungkan mereka.
Related Posts with Thumbnails