Rabu, Mac 17, 2010

YANG JUAL GAME SENDIRI

Dah habis cara dan kaedah, dah habis segala macam ikhtiar untuk merapatkan hubungan silaturahim sesama ADUN BN/UMNO, akhirnya MB Mat Said terpaksa menjual ‘game’ sendiri dengan berbaik-baik dan ‘mengendeng’ dengan pemimpin PAS pula. Betul ke?

Apa punya turrr lah wakil-wakil rakyat UMNO ini (termasuk Exco ke?). Keras keng dan keras kepala yang tidak berkesudahan. Cukup-cukuplah tu. MB Mat Said nak berbaik dengan anda semua. Bermusuhan dengan MB Mat Said tak ada untungnya. Rugi lagi ada. Bukankah anda semua sudah mendapat habuan yang sewajarnya? Belum cukup lagi kawasan balak atau projek direct nego ke? Nak apa lagi? Katakan wahai YB-YB sekalian, pasti akan dberi perhatian segera oleh MB Mat Said.

MB Mat Said tak akan jatuh punya. Tetap akan jadi MB seumur hidup. MB Mat Said sudah bayar yuran jadi MB seumur hidup. Jangan nak berangan dan jangan nak membuat musuh lagi dengan beliau. Berbaik-baiklah dengan beliau. Kalau boleh masa berjumpa dengan beliau, peluk dan ciumlah beliau seeratnya, titiskan air mata sebanyak yang boleh. Masa salam pula, cium tangan beliau biar berbunyi. Lepas tu berbisik dan mengendenglah harta redok rakyat yang masih berbaki tu. Mesti MB Mat Said kasi punya. Tak payahlah nak tunggu MB Mat Said jual game sendiri dengan puak-puak PAS pula.

Pimpinan tertinggi parti dah setuju MB Mat Said jadi MB seumur hidup. Budak tingkat 16 @ MB2 dah pergi jumpa dan bertemu empat mata dengan ‘orang kepercayaan’ PM dan merayu supaya MB Mat Said ‘comfirm’ jadi MB seumur hidup. Dah comfirm punya…

Jadi sekali lagi janganlah biarkan MB Mat Said jual game sendiri. Soal MB Mat Said jual game sebulan dua yang lepas tu lupakanlah. Itu cerita lama. Cerita cadangan penyerahan balik NEP, beli kambing boer Al-Harun T, dan tuntutan royalti minyak dalam sidang DUN dan banyak lagi 'jualannya' setelah dibuat pertemuan sulit-mulit dengan pimpinan PAS di ibu kota tu adalah cerita lama. Walaupun cerita lama, ada juga sedihnya. Ada juga ‘game’ yang tak laku dan tidak dipersetujui oleh pimpinan PAS. Lupakan saja...

Itulah, pimpinan PAS bukannya tahu apa. Bukan tahu susah senang orang. Asyik nak bangkang saja. MB Mat Said nak berbaik dengan mereka, nak bagi projek kepada mereka, nak kongsi harta rakyat dengan mereka pun, mereka bangkang. Apa punya turrr lah diaorang nin. Kesihan MB Mat Said.

Bulan depan akan ada lagi sidang DUN. Inilah masa nak tunjukkan ketaatsetiaan YB-YB sekalian kepada MB Mat Said. Jangan lagi timbulkan soal menentang dan menderhaka. Jangan lagi ada isu-isu undi tak percaya dan sebagainya yang menyerabutkan kepala MB Mat Said. Biar MB Mat Said lena tidurnya untuk menjawab soalan dengan aman dan damai dalam sidang DUN nantinya. Taklah bekeng dan mengeluarkan kata-kata kesat yang tidak sepatutnya sebagai seorang MB.

Jadi wahai YB-YB UMNO/BN sekalian, janganlah membiarkan MB Mat Said 'terpaksa' menjual maruah kepada pimpinan parti lawan hanya kerana nak memastikan kuasa dan kedudukan terus kekal di tangannya. Andalah penyelamat dan penutup maruah yang telah terbogel oleh tindakan 'paksa' MB Mat Said itu.

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini”…usahkan projek, kawasan balak atau harta redok rakyat….. ‘game’ pun boleh dijual beli… dengan pimpinan parti lawan lagi tu!!!

Sabtu, Mac 13, 2010

YANG BERBOLOK ITU INDAH

Macam mana kita sebagai rakyat yang menyayangi pemimpin terutamanya MB kita merangkap Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, dengan sewenang-wenangnya menuduh MB Mat Said sengaja ‘membolokkan’ keadaan politik di Terengganu untuk mengukuhkan alasan supaya jawatan Pengerusi BPUNT diserahkan kembali kepada beliau secepat mungkin.

Itu semua kerja gila yang maha dengki akan kehebatan dan kejayaan MB Mat Said dalam mentadbir dan menguruskan pentadbiran negeri dan UMNO negeri. Tak ada kerja lain ke sampai menuduh MB Mat Said gitu?

Mana ada macam tu. MB Mat Said mana ada gila kuasa? Jawatan MB itu sendiri bukannya beliau hendak sangat. Beliau dipaksa untuk menerima. MB Mat Said kalau boleh hari ini juga nak lepaskan jawatan MB tu. Berapa kali dah beliau 'gi mari gi mari' jumpa pemimpin tertinggi nak serah jawatan MB tu, waima sampai ke luar negara pun MB Mat Said ‘hunggar’ pergi cari semata-mata nak serah jawatan MB. Tapi tak ada orang yang hendakkan jawatan tu.

Orang yang akan menggantikan MB Mat Said sebagai MB takut dan maha takut, kalau beliau mengambilalih jawatan MB daripada MB Mat Said, beliau gagal untuk mengekalkan status ‘MB terhebat abad ini’ yang sekarang rekodnya masih dipegang oleh MB Mat Said. Mana ada pemimpin lain yang hebat sebegitu.

Itu belum lagi mengambilkira segala macam pembangunan, kelelongan dan pembahagian harta pusaka serta harta redok rakyat yang licing moner dah tu. Kalau dikira semua itu, lagilah pening penggantinya nanti. Nak perintah dengan apa lagi? Nak cari pitis mas mana lagi?

Ning pula boo setakat jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO, tak ada benda satu pun. Tak jadi Pengerusi pun, jadi MB jugok. Hairan apa dengan jawatan Pengerusi BPUNT tu. MB Mat Said bukan MB UMNO. Dia kan MB istana.

MB Mat Said and the geng bukan sengaja buat kacau nak beritahu umum bahawa UMNO Terengganu berbolok. Bukan nak beritahu kepada pimpinan tertinggi UMNO, bahawa kalau beliau tidak pegang jawatan Pengerusi tu, UMNO Terengganu tak akan ‘sendek’, UMNO Terengganu akan kalah dalam PRU13 nanti. MB Mat Said and the gengnya tak ada apa-apa muslihat pun. Langsung tak ada. Itu semua adalah fitnah dan rekaan semata-mata.

Cuma kalau ada sikit-sikit tu, itu semua hanyalah kebetulan. Dan kalau kebetulan itu dipercayai, maka bak kata pepatah Melayu dulu-dulu, “tak cukup nyiru, kawasan balak MB Mat Said tadahkan”.

Yakinlah bahawa MB Mat Said bukan orangnya yang gilakan kuasa dan bukan orang yang derhaka. Kalau pimpinan tertinggi ‘memaksa’ MB Mat Said menerima jawatan Pengerusi itu, MB Mat Said tidak akan derhaka. Beliau dengan senyum lebarnya akan menerimanya tanpa syarat dan dengan penuh kebanggaan. Bukan beliau yang hendakkan, tetapi beliau dipaksa. Dan nanti, dalam perhimpunan agung UMNO tahun 2010 ini, suruhlah Dr Jepun in bracket bercakap pula tentang MB Mat Said dipaksa menerima jawatan sebagai Pengerusi BPUNT tu, bukannya beliau (MB Mat Said) nak sangat jawatan itu.

Yang menyatakan DSHH adalah orang luar yang tidak boleh diterima oleh orang UMNO Terengganu selaku Pengerusi, yang menyatakan semua wakil rakyat termasuk wakil rakyat PAS tidak berdiri teguh di belakang MB Mat Said kecuali hanya tinggal tiga empat orang sahaja wakil rakyat yang menerima kepimpinan MB Mat Said, yang menyatakan MB Mat Said tidak boleh menyelesaikan masalah perlantikan Pengerusi Penyelaras DUN-DUN, serta segala macam perkara yang melibatkan UMNO, itu semua adalah rekaan dan retorik musuh-musuh MB Mat Said untuk menghalang MB Mat Said daripada dilantik semula sebagai Pengerusi BPUNT.

Maka sewajarnya MB Mat Said dianugerahkan semula jawatan Pengerusi BPUNT seberapa segera yang mungkin dalam usaha untuk melihat wakil-wakil rakiyat UMNO dan BN Terengganu akan kembali ke tempat duduk pembangkang selepas PRU13 nantinya.

Yang paling tidak tergamak kita melihatnya, tidak ada lagi kerusi pembangkang (UMNO/BN sebagai pembangkang) dalam DUN Terengganu selepas PRU13 nanti, kecuali atas namanya sahaja sebagai pembangkang, sekiranya MB Mat Said tidak dilantik semula ke jawatan itu.

Justeru wajarlah MB Mat Said dilantik semula kerana yang berbolok itu indah bukannya yang indah itu berbolok. Kita semua tahu, MB Mat Said and the geng sukakan yang berbolok. Bagi mereka, berbolok itulah indahnya, bukannya indah itu yang berbolok.

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Dan tidak pelik kiranya MB Mat Said dianugerahkan semula jawatan Pengerusi BPUNT, selepas PRU13 nanti kerusi DUN Terengganu akan disapu bersih oleh PAS/PR seperti sapu bersihnya kawasan-kawasan balak di Terengganu sekarang.

Selasa, Mac 09, 2010

YANG NAK KETAWA TAPI JANGAN KETAWA!!!

Tatkala angin perubahan disegarkan semula, Ahmad memperlihatkan dirinya sebagai “perniagaan seperti biasa.” Selepas pulang dari luar negara di tengah-tengah pergolakan politik, beliau mengumumkan bahawa bintang filem Bollywood, yang suara serak basah, Ranee Mukherjee dan beberapa selebriti India akan datang ke Terengganu pada Mei ini untuk penggambaran filem percintaan.

Lebih menarik lagi, beliau memaklumkan telah berjumpa dengan pengeluar filem tersebut, malah sudah membaca skripnya. Apakah daripada skrip filem Hindustan itu beliau dapat mempelajari sesuatu yang penting sebagai pedoman?

(Petikan rencana “Politik Terengganu bergolak semula?” oleh Amirul Dzulkifli - Sinar Harian, 9 Mac 2010)

Tolong jangan ketawa… Apa lagi berdekah-dekah. Tahanlah kedekah-dekahan anda itu semampunya. Kalaupun tak tertahan sangat nak ketawa berdekah-dekah, tolong jangan ketawa di hadapan orang ramai atau jangan ketawa sampai tergolek-golek seperti seorang sahabat mentertawakan rakannya yang lain kerana menyanyikan (sebenarnya 'membaca') lagu ‘Abang Beca’. Kalau masih tidak tertahan, ketawalah dalam jamban lima bintang MBKT.

Kerana perkara ini bukan bahan mainan untuk ditertawakan. Ini adalah perkara serius yang menggambarkan betapa pemikiran dan pemodenan yang ditonjolkan oleh MB Mat Said sudah jauh menjangkau ke taraf dunia antarabangsa. KM Melaka menganugerahkan ‘Datuk’ kepada Shah Rukh Khan itu tidak hebat dan masih dilabelkan bertaraf kekampungan. Ini nak bikin ‘filim’. Ulang, FILIM, ulang, FILIM, ulang, FILIM, bukan Filem… Nak bikin filim sudah diiktiraf sebagai pemikiran bertaraf dunia. Wooww…

Lebih bertaraf dunia pemikiran MBku ini ialah kenyataannya “sudah membaca skripnya”. Wooww… skrip dalam bahasa apa? Filim hindi mestilah dalam bahasa Hindi.. Dalam bahasa internasional ‘bollywood’ daaa… Nah, ternyata MB Mat Said hebat orangnya. Membaca laporan runtuhnya bumbung stadium terpaksa ‘mengeja’, membaca skrip dalam bahasa Hindi, ‘kacang’ jeee… Itulah MB mithali, MB terhebat abad ini!!!

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…” Dan tidak pelik kiranya Ranee Mukherjee nantinya akan dianugerahkan projek RMM secara 'direct nego' atau setidak-tidaknya tiga empat lori yang penuh dengan balak yang masih berbaki itu….

Tolong JANGAN KETAWA… Kah3.... kah3…..kah3….kah3…

YANG DIKECUALIKAN

Dalam usaha menjaga teman-teman dan kuncu-kuncunya, sambil sesekali membeli pengaruh untuk mengekalkan kuasa, MB Mat Said dengan berjaya dan bagusnya menjadikan projek Rumah Mampu Milik (RMM) sebagai ‘mangsa’ terkini dan terbaru.

Posting ini dirasakan tidak perlu dihuraikan dengan panjang lebarnya. Cuma yang penting dan kalau pembaca atau sesiapa sahaja yang merasakan mereka tidak ada kerja lain, bolehlah sambil-sambil bersembang mencungkil rahsia tiga perkara (tak banyak – tiga sahaja) berikut :-

a) Siapa di belakang projek RMM atau di sebalik nama syarikat yang ‘dianugerahkan’ projek-projek berkenaan?

b) Apakah syarikat yang ‘dianugerahkan’ projek berkenaan berkemampuan atau hanya sekadar syarikat RM2 sudah bisa mengurus?

c) Apakah nilai yang dianugerahkan itu adalah nilai yang sepadan dan sebenar atau nilai yang sudah dikurang atau ‘tambah sikit-sikit’ SAHAJA?

Kerana, semua projek RMM yang disenaraikan ini, dikatakan telah dikecualikan daripada tender atau dalam bahasa kontraknya projek bertaraf runding terus (direct nego). Wooww hebat, projek juta juta juta juta oooo…. takkkk payah tenderrrr….

1) RMM Batu Hampar Belara kepada Syarikat XXXX Sepakat SB bernilai RM39.8 juta SAHAJA.

2) RMM Banggol Tuan Muda, Manir kepada Syarikat XXX XXX Engineering bernilai 27.8 juta SAHAJA.

3) RMM Kampung Batin Seberang Takir kepada XXX Ventures SB bernilai RM101.8 juta SAHAJA.

4) RMM Sungai Tong Setiu kepada Syarikat XXXXXXX Land SB bernilai RM11.5 juta SAHAJA.

5) RMM Beril Kuala Paka kepada Syarikat XXX Structure SB bernilai RM28.5 juta SAHAJA.

6) RMM Sungai Bajar Kuala Berang kepada Syarikat XXXXX Permata SB bernilai RM12.5 juta SAHAJA.

7) RMM Perasing Jaya Hulu Jabor Kemaman kepada XXXXX Engineering & Services SB bernilai RM40.1 juta SAHAJA.

8) RMM Kampung Batu 7 Dungun kepada JXXX XXXXXX Trading SB bernilai RM53.5 juta SAHAJA.

Berpegang teguhlah kamu kepada kata-kata “tiada yang pelik dan mustahil pada zaman pemerintahan MB Mat Said ini…semuanya biasa SAHAJA”…
Related Posts with Thumbnails