Khamis, Disember 24, 2009

YANG TERSERLAH REALITINYA

Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu yang ditangguhkan kelmarin dengan terang lagi bersuluhnya menyerlahkan realiti. Jangan cuba menafikan kerealitian ini kerana semuanya berlaku dalam dewan yang mulia itu, yang menjadi pentas rasmi, bukannya pentas untuk berpolitiking, menonjolkan hipokrasi atau pentas lakonan dan sandiwara semata.

Realitinya jelas. Bahawa majoriti ADUN BN masih tidak sukakan dan tidak pernah suka dan (rasanya) tidak akan suka kepada MB Mat Said. Tidak suka bukan atas kapasitinya secara individu yakni Mat Said itu, tetapi atas kapasitinya MB. Barangkali bagi mereka, itulah pentas paling sesuai untuk menterjemahkan ketidaksukaan mereka kepada MB Mat Said, setelah sebelumnya banyak pandangan menyatakan mereka sudah boleh duduk semeja dan menyokong kepimpinan MB Mat Said.

Bermakna, kenyataan MB Mat Said dan beberapa pemimpin UMNO bahawa kumpulan apa yang dinamakan geng Derih Jusoh @ penentang MB Mat Said (atau digelar oleh MB Mat Said and the geng sebagai kumpulan 10 budak hitam) sudah memberikan sokongan dan menyokong MB Mat Said, bahawa politik UMNO Terengganu sudah reda dan stabil, bahawa adanya ‘taubat nasuha’ daripada kalangan ADUN yang menentang MB Mat Said dan sudah menyokong penuh MB Mat Said, dan pelbagai andaian, telahan, ungkapan yang muluk-muluk dan melegakan kerongkong MB Mat Said and the geng - rupa-rupanya sama sekali tidak benar dan belit auta semata-mata.

Semua pandangan yang menyatakan sedemikian adalah untuk menyedapkan hati yang lara sahaja. Menjadi halwa telinga yang tidak pernah dirasakan manis madunya kehalwaan, apa lagi sebagai penawar ‘kemesraan’ yang sudah sekian lama menyelinap di sebalik tembok kepura-puraan.

Antara kenyataan yang berbau ‘untuk menyedapkan hati’ sebegitu, selain datangnya daripada MB Mat Said sendiri, pernah disuarakan oleh beberapa konconya termasuk Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu – Dato’ Ku Tera. Ku Tera dengan penuh yakin menyatakan (kepada beberapa teman yang sempat terserempak dengan beliau satu ketika sebelum Sidang DUN), bahawa hanya tinggal tiga orang sahaja lagi ADUN yang tidak menyokong MB Mat Said. Tiga ADUN itu ialah Dato’ Rosol Wahid (Ajil), Zawawi Ismail (Kuala Berang) dan Zakaria Abdullah (Paka). Zawawi pun menurut Ku Tera, hanyalah pak turut sahaja, bukan sebenar-benarnya penentangan dan ketidaksetujuan itu datangnya daripada dalam dirinya. Ngikut Dato’ Rosollah tu maksudnya….

MB Mat Said juga begitu, dengan yakin menyatakan bahawa ADUN-ADUN itu adalah kawan-kawan beliau belaka yang boleh bekerjasama. Beralasankan kehadiran dalam program kerajaan, MB Mat Said dengan segera mengandaikan bahawa ADUN yang menentang beliau sudah berpaling tadah dan memberi sokongan serta kerjasama penuh kepada beliau.

Semua itukan retorik yang diperindahkan. Hakikat atau realitinya bagaimana? Untuk menjelaskan realiti, senaraikan ADUN (termasuk Exco) yang betul-betul tunduk dan menyokong kuat beliau. Atau kalau takut menimbulkan malu aib kepada ADUN-ADUN berkenaan sekiranya dibuat sokongan secara terbuka dan berdepan, buatlah undian secara sulit. Cuma takut dan bimbang juga kalau ada undi sulit bagi mencari siapa yang suka dan tidak suka kepada MB Mat Said, kalau tersilap 'kerut', MB Mat Said sendiri akan mengundi tidak suka kepada dirinya sendiri, barangkalilah kot!!!

Kerana realitinya, penentangan (terbuka atau sulit) dan usaha untuk merudumkan MB Mat Said tidak pernah bernoktah dan tidak pernah terpadam dalam diari perjuangan beberapa ADUN ini, waima apa sekali tanggapan dan hasrat ketua-ketua mereka. Yang jelas dan menjadi batasan akhir kepada ADUN-ADUN berkenaan adalah kerana mereka masih lagi akur dan patuh serta tidak mahu dianggap penderhaka, walaupun sudah ada yang melabelkan mereka sedemikian.

Sebab itu, sebaik ‘penentangan yang tak terduga’ dibuat oleh beberapa ADUN dalam dewan dan belum pun dewan selesai bersidang, sudah muncul beberapa ekor lembu yang bertindak ala jagoan untuk menutup kemaluan besar tuannya kerana diperlakukan sebegitu rupa oleh ADUNnya sendiri sambil dalam masa yang sama cuba memburuk-burukkan ADUN-ADUN berkenaan.

Lembu-lembu berkenaan berhempas pulas menyesuaikan dengan mes yang dimakannya, cuba menyembunyikan kemaluan tuannya dengan pelbagai alasan yang tidak logik, pandak akal, menonjolkan kebodohsombongannya, menjelaskan realiti kebodohan melampaunya dan paling seronok, berjaya menonjolkan ketololan dan kedunguannya tentang politik Terengganu semasa. Sesuai dan amat cocok sekali dengan sifat kelembuannya.

Cuma yang jelas - dengan meletakkan sementara ke tepi insiden dalam dewan dua hari lalu - sambil kita mengambil yang agak positif terhadap andaian yang menyatakan hampir semua penentang itu sudah agak kendur penentangannya dan mula kembali berjinak-jinak dengan parti mereka, UMNO (walaupun antara mereka ada yang tidak berjawatan apa-apa dalam UMNO) - segalanya adalah kerana ‘kasih sayang’ mereka kepada UMNO kononnya.

Kerana mereka menghormati dan patuh kepada Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu – DSHH, kerana mereka berhasrat mengukuhkan semula UMNO Terengganu yang dilihat telah rosak, hambar dan bercelaru semenjak selepas PRU ke-12 lalu, dan (ada sikit-sikit) kerana kalau-kalau mereka masih diintai untuk mengekalkan kerusi sebagai wakil rakyat pada PRU ke-13 nanti atau kerana (dalam bahasa yang agak lembut) sebahagian mereka masih menekup batu, lebih-lebih bagi mereka yang telah dianugerahi dengan berbagai-bagai bagai bagai 'anugerah' oleh MB Mat Said. Agaknya.

Itulah realitinya. Kekenduran mereka bukan kerana hebatnya MB Mat Said atau berjayanya Ku Tera, bukan kerana kejayaan MB Mat Said merapatkan hubungan dengan mereka. Bukan kerana.... bukan, bukan dan bukan. Semua orang tahu hal ini, termasuklah Presiden dan Timbalan Presiden parti, juga DSHH sendiri.

Alahai…. kesihan, tidak ada ke penasihat yang berani memaklumkan kepada MB Mat Said, bahawa insiden dalam dewan ini juga merupakan rentetan menjejaskan 'maruah dan moral' yang bukan boleh ditutup hanya dengan nyiru atau mes makanan lembu? Tolonglah, jangan biarkan MB kita tu dilabelkan banyak orang sebagai tidak tahu erti maruah dan moral.

Kesihan MB kita.

Isnin, Disember 21, 2009

YANG POPULAR & TERPOPULAR

Sudah lama tak mengesahkan perihal kawan kita yang seorang nin. Pun demikian, tak diceritakan pun dia tetap menjadi orang popular dan terpopular (ter – sama ada ‘paling popular’ atau ‘tersalah popular’ – lu fikirlah sendiri).

Jadi pada kesempatan yang amat terbatas ini, saya mengambil kesempatan untuk menceritakan sedikit perihal sahabat yang kita sayangi ini. Cerita ini bukan ada apa-apa, tak adapun. Cuma sekadar nak mengaitkan dengan bagaimana popular dan bertuahnya dia berbanding dengan manusia lain yang kurang popular dan kurang bertuah.

(Dah yang kamu tu JAM menceritakan perihal dia tu, kamu dengki dengan dia ke kerana dia popular? He he he… taklah sampai gitu, cuma ini juga sebagai satu bentuk penghormatan atau penghargaan kepada beliau untuk mempopularkan lagi beliau yang telah tersedia popularnya itu. Alaaa.. tak kan nak beri penghormatan pun tak boleh kot).

Arakian, orang yang ingin diceritakan ini, tidak lain dan tidak bukan ialah seorang yang bertitle (Dr). Ada ler terserempak dengan sipopular nin masa malam Anugerah Kawat seminggu dua dulu, tapi kerana kita bukan orang popular dan dia orang popular, maka dia ‘buat deq’ jeee sambil mengepul-ngepulkan asap rokok (paip?) yang sedang disedutnya (mungkin asapnya berkepul-kepul dan berbau sama seperti cerita hisap rokok/paip dalam tandas di station Petronas itu hari kot? Entah, no comment!!!).

Dek kerana popularnya dia nin, sampai di tempat makan pun ada orang yang kenal dan menegurnya ‘dengan ramah’. Ceritanya beginilah kira-kiranya :

Kalau tak silap pendengaran daripada cerita orang yang menyaksikan dan mendengarnya, insiden ini berlaku dalam bulan ramadan tahun ini (2009). Waktunya malam (bulan puasa kena makan terang-terangan pada waktu malam jelah). Tempatnya ‘kedai ikan singgang’ yang ‘popular’ dalam kalangan orang Pantai Timur di Kuala Lumpur (maaf, jalan apa namanya di situ terlupa, tetapi jalan off Jalan Tunku Abdul Rahman / Chow Kit tu).

Sipopular ini bersama keluarga dan dua orang kanan beliau sedang makan di kedai ikan singgang tu dengan seronok dan berselera bakali. Apa tidaknya, makan di bulan ramadan setelah seharian menahan lapar dan dahaga katakan…(p/s: orang kanan sipopular tu bukan ghurka, bukan balaci, bukan orang suruhan, bukan, bukan, bukan…..sebab mereka nin berpangkat tinggi jugalah dalam UMNO Bahagian – seorang daripadanya sekarang berjawatan pegawai dan seorang lagi juga pernah memegang jawatan pegawai tu, sekarang masih AJK Bahagian).

Sedang asyik sipopular, keluarga dan orang kuatnya menjamu selera, datang dua orang pemuda yang juga hendak makan di kedai yang sama. Dua pemuda ini memilih meja yang tidak jauh daripada sipopular sekeluarga ini. Kebetulan juga, meja-meja lain sudah banyak dipenuhi orang lain yang turut datang menjamu selera ikan singgang sama seperti kegemaran sipopular itu.

Nak dijadikan cerita dan kerana seperti yang dikatakan sidia nin memang popular, salah seorang daripada pemuda yang baru sampai dan baru saja duduk berdekatan dengan kumpulan sipopular ini, tiba-tiba bangun dan menuding jari kepada sipopular. Dan dengan suara yang agak kuat (maksudnya boleh didengari oleh banyak orang di sekeliling dalam kedai tulah kiranya), pemuda itu berkata :

“Ninlah muka bahang (makan) rasuah…”

Masya-Allah, pemuda tu pun satu hal juga. Orang sedang makan dan depan rezeki pula tu, tak payahlah memuji-muji kepopularitian orang begitu, tunggulah sehingga orang tu habis makan ke, masa nak bayar ke… untung-untung dapat makan free, maklumlah dah memuji dan dah kembang punggungnya, tak kan sekadar sepuluh dua puluh ringgit tu tak boleh nak belanja kot…

Jadilah seperti sipopular tu, terus dengan muka keselambaannya, terdiam tak terkata. Orang kanan yang ada bersama sipopular tu pun bagus juga. Tak juga terkata apa-apa, hanya berkedip-kedip matanya menyaksikan sipopular dan pemuda itu bergilir-gilir, macam cicak tertelan kapur aje…

Entahlah, insiden ini boleh dimasukkan dalam kategori apa - popular atau terpopular. Terpopular tu pula, sama ada paling atau tersalah popular, wallahuaklam

Ahad, Disember 20, 2009

YANG KEHILANGAN, DIHILANGKAN & TERHILANG

MB Mat Said kehilangan lagi. Kesihan MB kita. Lepas satu, satu yang hilang. Tapi jangan keliru dan jangan takut serta bimbang. MB kita tu bukan kehilangan kedudukan dan jawatan MBnya. MB Mat Said tidak mungkin kehilangan kedudukan dan jawatannya sekarang. Tak mungkin dengan puluhan ribu kawasan hutan yang sudah ‘terhilang’ itu, boleh menjejaskan lagi kedudukan MB Mat Said. Tak mungkin sama sekali.

Yang MB Mat Said hilang kali ini adalah ORANG. Tiga orang. Dalam tahun ini sahaja. Dalam konteks kehilangan dan hubungan, bolehlah dikatakan MB Mat Said kehilangan dua orang kuat dan penting serta satu orang tak kuat (tapi penting juga) pada pemikiran beliau.

Sebenarnya sudah terlalu ramai orang-orang yang dihilangkan dan terhilang sepanjang MB Mat Said jadi MB. Paling ketara orang-orang yang berada dalam spesis hilang itu kebanyakannya adalah spesis peninggalan air tangan Derih Jusoh. Yang jelas, proses penghapusan spesis dan warisan Derih Jusoh dilakukan dengan penuh tragis dan diiringi air mata MB Mat Said sendiri. (Tafsirlah sendiri, air mata gembira atau air mata berduka).

Tetapi kebanyakan yang terhilang itu, tidak tergolong dalam kategori orang-orang penting atau tidak tersohor langsung. Sebab itu, kalaupun tidak diceritakan, tidak menjadi gudis gatal apa-apa. Jauh sekali untuk mendatangkan penyakit kepada MB Mat Said and the geng.

Bezanya dengan yang nak diceritakan kali ini ialah mereka yang ‘hilang’ itu tergolong dalam kategori orang-orang penting dalam sejarah pentadbiran MB Mat Said. Mungkin tidak penting bagi sesetengah orang, tetapi menjadi begitu penting kepada MB Mat Said.

Setelah MB Mat Said ‘kehilangan’ jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri pada April 2009 lalu, orang kuat pertama MB Mat Said yang ‘hilang’ ialah Setiausaha BPUNT yang dilantik dan dibelai serta amat dipercayai oleh beliau selaku Pengerusi BPUNT sepanjang kira-kira setahun beliau memegang jawatan berkenaan.

Dr Jepun in bracket yang amat dipercayai oleh MB Mat Said tidak disambung jawatannya oleh Pengerusi BPUNT yang baru. Semenjak itu, Dr Jepun in bracket bukan sahaja kehilangan jawatan Setiausaha BPUNT malahan turut hilang jawatan gelaran dengan kuasa-kuasa yang ada padanya sepanjang beliau memegang jawatan ‘penting’ dalam UMNO itu. Jawatan gelaran Dr Jepun in bracket dalam pentadbiran kerajaan negeri ialah sebagai Timbalan Menteri Besar Kanan merangkap salah seorang anggota kanan geng enam jahanam.

Walaupun Dr Jepun in bracket sudah kehilangan jawatan-jawatan tu, dek kerana keakraban hubungan dan kebiaran kepercayaan yang melampau sebelumnya oleh MB Mat Said, Dr Jepun in bracket sekali sekala masih lagi mengunakan keakraban dan kebiaran itu untuk menjolorkan kepala dan menempelkan ketidakmaluan mukanya dalam khalayak. Cuma penyerlahannya sedikit kurang jelas walaupun masih mengekalkan sikap kemengada-ngadaannya. Kadang-kadang bolehlah ditamsilkan sebagai hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong. Orang popular katakan!!! (p/s : tunggu cerita YANG POPULAR & TERPOPULAR dalam masa terdekat ini - JAM).

Kemudian MB Mat Said kehilangan seorang lagi orang kuat dan orang kanan yang boleh dikatakan amat dipercayai dan 100 peratus cakap-cakapnya dipatuhi oleh MB Mat Said. Orang kuat kedua ini menjadi amat berkuasa dan digeruni oleh banyak orang dalam pentadbiran kerajaan negeri, sehinggakan bos nombor satu dalam pentadbiran negeri pun seperti kehilangan kuku serta tidak mampu untuk mengatasi orang ini.

Demikian hebatnya ‘budak tingkat 16’ ini. Demikian berpengaruh dan berkuasanya orang yang juga mendapat ‘jawatan baru’ sebagai Menteri Besar Kedua (MB2) sepanjang berada di Tingkat 16 Wisma Darul Iman itu. Dan sekarang MB Mat Said telah kehilangan lagi.

Sama ada sengaja dihilangkan mahupun terhilang, yang pasti ‘budak tingkat 16’ ini sudah sah menghilangkan diri. Bagaimana kaedah ‘menghilangkan’ budak tingkat 16 atau MB2 ini, hanya orang-orang tertentu sahaja yang tahu. Pun demikian, khabarnya budak tingkat 16 ini telah di…….. (diluluskan atau diarahkan atau diminta atau disyorkan atau dipohon atau dihalalkan cara – pilih satu yang paling sesuai) untuk melanjutkan pelajaran. Di mana, ke mana dan berapa lama, itu kena tanya MB Mat Said.

Sayang dengan kehilangan orang kuat ini. Kesihan MB kita.

Orang ketiga pula memang sengaja dihilangkan oleh MB Mat Said. Dikatakan sengaja adalah kerana orang ketiga ini bukan orang kuat MB, walaupun beliau menjadi orang nombor satu dalam pentadbiran kerajaan negeri. Bukan sahaja dengan MB Mat Said malahan dengan budak tingkat 16 pun, orang ini tak boleh masuk daun. Tambahan pula orang ketiga ini dilantik pada zaman Derih Jusoh jadi MB. Nampaknya proses membersihkan saki baki bekas tangan Derih Jusoh belum lagi berakhir. Kalau disusuli cerita perihal orang nombor satu ini, seboleh mungkin MB Mat Said and the geng dah nak nyahkan orang ini daripada kerusi beliau di Tingkat 15 tu setelah kurang lebih dua minggu MB Mat Said dilantik sebagai MB. Kesihan MB kita.

Dan sebaik sahaja mentari 2010 menjengahkan wajahnya nanti, SUK lantikan zaman Derih Jusoh ini akan melambaikan tangan meninggalkan kerusi panas beliau di tingkat 15 itu. Jangan lupa, kalau ada walau sehelai kertas tercatat mahupun bekas tapak kasut hak milik ‘SUK terhilang’ tu di mana-mana dalam pejabat sekarang, tolong ambil dan sapu sebersih-bersihnya. Tak sudi agaknya orang nak melihat khazanah beliau lagi.

Barangkali ungkapan ini bakal diungkapkan oleh SUK terhilang tu – “Selamat tinggal bungaku Tingkat 15. Duduklah diam-diam, jangan buas-buas dan giatkanlah belajar mengangguk-angguk seperti pokke senantiasa”.

Semoga MB Mat Said tidak lagi kehilangan selepas ini, walaupun mungkin akan terhilang atau dihilangkan. Kesihanilah MB kita.

Jumaat, Disember 18, 2009

YANG BOLEH DISOAL

Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu (bajet) akan berlangsung mulai 21 hingga 23 Disember 2009 ini. Agaknya sidang dewan kali ini akan menjadi meriah, yang khabarnya akan ada penglibatan semua YB BN yang sebelum ini mengambil tindakan bisu dan kelu. Demikian juga, khabarnya akan ada soalan-soalan daripada mereka untuk dijawab oleh MB dan para exconya.

Yang nyata tidak ada lagi boikot memboikot, ugut mengugut, diam mendiam, bisu membisu. Baik 10 budak hitam atau beberapa budak coklat, semuanya sudah insaf dan 'bertaubat nasuha' agaknya. Baguslah kalau gitu.

Sidang kali ini juga khabarnya akan dihujani dengan soalan-soalan yang boleh menaikkan nama MB Mat Said dan para exconya. Pun demikian, khabarnya lagi, banyak juga soalan yang terpaksa ditolak, baik soalan daripada YB BN mahupun YB PAS. Mungkin kerana soalan-soalan tu terlalu mudah untuk dijawab, atau kerana soalan tu bertaraf UPSR sahaja, atau soalan tu tak relevan, tidak menguntungkan serta tidak punyai apa-apa kepentingan kepada kedududan MB Mat Said di mata umum.

Kalau itu alasannya, amat wajar dan munasabahlah, kalaupun banyak soalan yang terpaksa ditolak. Sepatutnya MB Mat Said mengarahkan pejabat dewan supaya guna bulldozer atau jentolak saja untuk menolak soalan-soalan tu, baru nampak real.

Cuma rasanya ada beberapa soalan 'sampingan' atau soalan 'luaran' (ada ke?) yang ada kaitan dengan bajet, yang mungkin ditolak (kalau dah hantar), atau mungkin terlepas pandang untuk ditanya, atau memang kesihankan MB Mat Said kita tu, kalau bertanya... Dalam hal ini, kepada YB-YB (baik BN mahupun PAS), marilah kita sama-sama beringat, tolonglah bertanya atau bercakap 'beralus' sikit dengan MB kita tu. Kesihanlah MB kita tu, jangan sampai beliau melelehkan air mata lagi.

Antara soalan sampingan yang boleh disoal mungkin :

Soalan 1 : Berapakah bajet sebenar kos asas projek 'jelapang padi' negeri Terengganu? Berapa juta RM pula (yang diarahkan) ditingkatkan nilainya sebagai nilai baru projek berkenaan? Apakah dibuat secara tender terbuka? Siapakah individu yang bertuah yang mendapat rezeki bergolek-golek itu? (Anggaran jawapan : 36, 56-46, direct nego, Anak Gundik Umno...)

Soalan 2 : Benarkah kerajaan negeri telah membeli semula tanah di kawasan perindustrian Teluk Kalong/Kijal yang telah ditambus tetapi dibiarkan? Kalau benar, berapakah harga belian balik tanah berkenaan? Berapakah pula kos yang telah dibelanjakan bagi kerja-kerja menambus tanah kawasan berkenaan terdahulu? Siapa pula orangnya yang terlibat dengan tanah berkenaan. (Anggaran jawapan : yes, 100, 8, Anak Gundik Umno....)

Soalan 3 : Berapa banyakkah Anak Gundik Umno sudah mendapat projek semenjak MB Mat Said jadi YB, Exco dan sekarang MB? Berapa nilai kekayaan Anak Gundik Umno sekarang? (Anggaran jawapan : hanya dia sendiri yang maha mengetahui).

Soalan 4
: Berapa orangkah (orang itu nilai juga - sesuaikan dengan bajet), orang-orang seperti Anak Gundik Umno yang berjaya dilahirkan oleh mantan MB sebelum ini (maksudnya Derih Jusohlah tuu....). (Kehendak soalan juga kena jelas - maksud 'orang-orang seperti' itu ialah 'ras'nya). (Anggaran jawapan : mana ada... Derih Jusoh lebih pentingkan orang UMNO jeee!!!).

(P/S : Terhad kepada empat soalan sahaja dulu, kalau lebih akan ditolak lagi.... Anggaran jawapan hanya untuk bacaan sulit dalam bilik resort secara berpasangan sahaja. Tak boleh baca beramai-ramai).

Khamis, Disember 17, 2009

YANG TAK KESIHANKAN MB (siri… lagi….)

Sebelum ini, JAM pernah menulis berhubung dengan adanya manusia yang amat rapat dengan MB Mat Said ‘kita’, tapi tak kesihankan MB kita tu dengan berkelakuan yang tidak sepatutnya. Agaknya tidak sedikit air mata MB Mat Said yang terkeluar dek kerana perangai orang-orang beliau yang langsung tak memikirkan kedudukan dan malu aibnya seorang bergelar MB adanya.

Apa tidaknya, kes ‘mat songlap awana’ dan ‘mat gian kijal’ belum tahu tepi hujungnya, sekarang timbul lagi kes yang sekali lagi boleh mengaibkan MB Mat Said. Kesihan MB Mat Said kita tu, dah lah dari Mekah tak terus balik ke Terengganu, terpaksa melencong dulu kerana kerja dan kuatnya memikirkan perihal nak membangunkan negeri, (kata orang Terengganu ‘sian malang kheje, sapa dok balik dumoh’), tiba-tiba ada kalangan para pegawai beliau yang buat onar dan memalukan bos sendiri.

Ceritanya begini : Seorang pegawai bertaraf penasihat dan berstatus di pejabat MB Mat Said, ‘ditemui’ (bukan ditangkap atau dicekup atau diserbu atau di… apa-apa yang negatif – bukan! bukan! bukan!), oleh sekumpulan petugas pejabat agama, sedang ‘bersembang-sembang’ (bersembang tu maknanya lebih daripada seoranglah tu) dalam bilik di sebuah resort.

Pegawai ini ditemui bersama seorang teman lelaki dan dua lagi wanita (berpasangan atau kebetulan ‘terpasangan’). Atau dalam bahasa untuk mengelakkan syak wasangka dan prejudis – dua lelaki dan dua wanita yang bukan muhrim. Bukan pasangan kekasih gelap, bukan teman istimewa wanita, bukan, bukan dan bukan. Tak disebutkan pula, ada berapa ‘bilik dalam bilik’ di resort yang ditemui dua ‘pasangan’ tu. Yang pasti mereka ditemui dalam bilik sebuah resort dan ada empat orang yang berjantina dua lelaki dan dua wanita (alahai, susahnya nak sebut. Kalau disebut berpasangan, nanti ada yang bertanya kekasih gelap ke? Kesihan isteri dan anak-anak kat rumah).

Kes ini memang sah kes nak memalukan MB Mat Said. Mungkin petugas pejabat agama tu, orang-orang Derih Jusoh yang memasang perangkap dan nak mengenakan seterusnya sengaja nak memalukan MB Mat Said. Tak kang lah, si pegawai tu nak buat kerja yang tak senonoh. Pegawai tu bukan orang sebarangan, ada status, ada kelas, ada rupa, dah biasa kerja dengan menteri lagi, dah biasa dengan kehidupan yang lebih bebas di Kuala Lumpur. Lagi pun, tak kan dalam keadaan berempat begitu, ‘boleh’ melakukan sesuatu yang mencurigakan. Apa punya fikirlah petugas pejabat agama tu… Fikirlah yang positif dan elok-elok. Barulah tidak mengaibkan sesiapa, terutamanya MB Mat Said.

Janganlah jadi seperti sesetengah orang yang sengaja nak cari kesalahan orang. Sengaja nak memalukan MB Mat Said kita tu. Ada ke, mereka sempat lagi berfikir dan bertanya, apa kejadahnya bertemu dalam bilik resort/hotel sebegitu dengan wanita bukan muhrim? Dakwa mereka, walaupun berempat, semuanya bukan muhrim. Namanya tetap berpasangan, tetap ada dua spesis manusia yang berlainan jantina. Yang ada ‘lawan’. Lagikan yang sesama jantina pun ada ‘lawan’, inikan yang azalinya dah ditetapkan lawannya.

Kata mereka lagi, kalaupun nak bincang hal ekonomi negeri ke, projek negeri ke, masalah negeri ke, atau apa-apa perbincangan waima sesulit mana sekalipun, dan lagi, (kata mereka, fikir yang positiflah)… katakan mereka tak lakukan apa-apa, baik dan alimlah katakan, masih banyak lagi tempat yang sesuai untuk berbincang. Katalah hal yang nak dibincangkan itu sulit mulit, bawa berbincanglah di rumah salah seorang daripada mereka tu. Lagilah selamat. Atau kalau nak tempat yang selesa tetapi tak menimbulkan syak wasangka sebagaimana yang berlaku, masih banyak tempat yang sesuai dalam negeri Darul Iman ini.

Katakanlah, kalau dah tak ada dalam Terengganu, pergilah ke Pahang ke, Kelantan ke, Johor ke. Dah tak ada dan tak boleh lagi, takut-takut kalau rahsia tidak menjadi sulit lagi, pergilah ke Singapura ke, London ke, Dubai ke. Jerman ke, Bangladesh ke… Alaa… si pegawai ni kan pernah bekerja dengan seorang menteri yang menjaga hal ehwal negara luar, tak kan tak tahu destinasi yang selesa dan menyegarkan.

Itu kata mereka yang dengki kepada pegawai tu dan kepada MB Mat Said, bukan saya yang kata. Saya tukang tulis saja. Barangkali mereka ini team Derih Jusoh juga, sama seperti petugas pejabat agama tu.

Mungkin itu juga yang difikirkan oleh petugas pejabat agama tu sehingga mereka kemudiannya pergi ‘menemui’ pegawai berkenaan.

Hish.. hish… hish.…. apa nama ke pegawai kalau lagu macam ning. Langsung tak mengenang budi semata-mata kerana body. Kesihanlah kepada MB kita tu….

Rabu, Disember 16, 2009

YANG BERTANYA & YANG TAK ADA KERJA

Memang agak lama tidak mengemaskini blog JAM ini. Bukan apa-apa, sebenarnya tak ada apa-apa, cuma tak apa-apa sahaja. Utamanya sedikit kekangan waktu yang membataskan sehingga blog JAM ini tidak dapat dikemaskinikan. Ramai yang bertanya kenapa, ke mana, bagaimana, dan apa-apa soalan yang boleh dijadikan soalan.

Sambil itu, banyak juga yang membuat andaian, tekaan dan kesimpulan. Segala andaian, tekaan dan kesimpulan itu lebih hebat daripada yang hebat-hebat di kalangan yang terhebat. Tetapi daripada kalangan yang hebat-hebat itu, ada satu yang saya amat tertarik.

Minggu lalu ketika saya berada di Kuala Lumpur, saya sempat bertemu dengan seorang kawan yang seperti juga blog ini, agak lama tak berjumpa. Perkara pertama yang ditanya si kawan itu adalah berhubung dengan blog JAM ini ialah "mengapa". Setelah saya menjelaskan sebab musababnya sambil bercakap dan bersembang, si kawan yang betul bendul ini pun berkata ;

"Kerana kau tak menulis dalam blog JAM, ada kawan aku yang makan gaji buta, hampir-hampir tak ada kerja". Kata si kawan saya itu lagi ; macam mana nak ada kerja, selama ini dia tu kerjanya tiap hari membelek, membuka, membaca dan membalas apa yang kau tulis dalam blog kau. Jadi bila kau tak menulis, dia dah tak ada kerja dan tak ada apa yang nak dibalas lagi, maknanya makan gaji butalah kawan aku tu.

"Lebih baik kau menulis semula cepat-cepat, kalau tak, kesian kat kawan aku tu, makan gaji buta seumur hidup...", kata kawan saya lagi sambil ketawa terkekeh-kekeh menampakkan gigi palsunya yang bergerak-gerak kerana sudah agak longgar... (ketawanya 'selok' tapi berdeser saja sebenarnya).

Sebelum kami berpisah, saya bertanya kawan saya, "bila aku dah mula menulis semula, agaknya adalah manusia yang masih boleh cari makan kot...". Kawan saya hanya mampu terus 'mendeserkan selok sukanya' sahaja.

Rabu, Oktober 07, 2009

YANG BAKAL DIBALAS JASANYA

Cerita pengguguran dan pengantian Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Terengganu muncul lagi. Sebenarnya cerita ini dah banyak kali dihebohkan dan sudah acap kali diulangtayangkan. Walaupun MB Mat Said sendiri telah membuat pengakuan dan kenyataan menafikan perihalnya, ceritanya tetap muncul lagi.

Kali ini datangnya daripada kerabat Wisma Darul Iman sendiri. Entah betul atau sebaliknya, itu tidak pasti, tetapi yang pasti cakap-cakap kerabat ini bukan cakap politik tetapi cakap pentadbiran. Kata beliau, mungkin tidak berlaku dalam tempoh terdekat ini, tetapi mungkin selepas sidang DUN Disember ini atau pada awal tahun hadapan.

Dan khabar serta cakap ini amat bertepatan sekali dengan situasi terkini yang sedang dihadapi oleh MB Mat Said dan ‘ketenangan’ dalam politik Terengganu. Justeru, tahap kepercayaannya bolehlah diletakkan sebagai 51 peratus. Kalau dalam pemilikan saham, 51 peratus itu sudah menjadi pemilik majoriti yang berkuasa melebihi pemegang saham yang lain.

Khabarnya ada tiga (3) Exco yang amat bermasalah dengan MB Mat Said yang bakal digugurkan. Salah seorang daripadanya sebelum ini, diuar-uarkan telah menawarkan diri untuk meletakkan jawatan kerana masalah dalaman yang tidak berkesudahan. Seorang lagi yang sudah ‘redha’ kalaupun beliau digugurkan, justeru tindakan dan cakapnya sudah tidak terbatas bebasnya. Manakala yang ketiga, rasanya sudah banyak kali sebenarnya disebut yang beliau akan diganti dan digugurkan dan beliau ini memang amat tidak disenangi oleh MB Mat Said.

Dan sebagai gantinya, sudah tentulah dipilih daripada kalangan orang yang sejak kebelakangan ini telah banyak membantu MB Mat Said dalam mengharungi apa yang disebut sebagai kemelut dalaman UMNO Terengganu. Tiga orang pengganti ini (kalau betul akan diganti), adalah di kalangan geng 10 budak hitam yang sejak kebelakangan ini (entah telah dijanjikan atau telah dibuat perkiraan dengan MB Mat Said atau dengan sesiapa sahaja yang berkuasa), memang jelas kelihatan muncul dalam setiap program yang melibatkan MB Mat Said atau dalam program-program yang turut melibatkan MB. Diperkukuhkan lagi dengan kenyataan-kenyataan yang muluk-muluk dan secara langsungnya telah mengembalikan maruah dan imej MB Mat Said.

Baguslah kalau khabar ini menjadi kenyataan nantinya. Inilah yang dikatakan membalas budi dan jasa. Siapa kata MB Mat Said tidak tahu membalas budi dan jasa wakil-wakil rakyatnya? Hanya orang yang tak tahu memberi budi dan menabur jasa kepada MB Mat Said sahaja yang berkata sedemikian.

Dan siapa pula yang berkata wakil rakyat UMNO Terengganu hangat-hangat tahi ayam dalam perjuangan mereka? Sesuatu yang maha zalim kalau dikatakan sedemikian, apa lagi kalau ada orang yang tak tahu diuntung menuduh wakil-wakil rakyat UMNO Terengganu ini ada kepentingan peribadi dan gilakan jawatan.

Harap-harap kali ini MB Mat Said cubalah sedaya mungkin untuk mengotakan katanya. Janganlah seperti sebelum ini, walaupun sudah dihebohkan di akhbar, hangatnya seperti ayam nak bertelur sahaja.

Dan kalau khabar ini bukan lagi khabar hanya sekadar untuk menyedapkan halwa telinga dan terbukti perjuangan geng 10 budak hitam telah berjaya, sewajarnya mereka ini (khususnya 3 orang yang disebut-sebut bakal dilantik sebagai Exco menggantikan Exco sedia ada itu), wajar dikalungkan ucapan tahniah yang setinggi-tingginya. Tahniah kerana pengorbanan dan budi mereka sudah amat berbaloi dengan balasan dan anugerah yang bakal diterima mereka.

Manakala kepada 3 orang Exco sedia ada yang juga disebut-sebut bakal digugurkan dan diganti itu, juga sewajarnya diungkapkan kalimah tahniah yang maha tinggi kerana rela berkorban dan memudahkan kerja dan menenangkan pemikiran MB Mat Said selepas ini. Mereka bertiga inilah antara anggota ‘kumpulan penentang dan penderhaka’ yang ada kepentingan peribadi dan banyak menyusahkan MB Mat Said selama ini.

Selamat ‘kembali’ semuanya. Semoga 6 orang ini bersama MB Mat Said dapat tidur lena tanpa dibuai mimpi ngeri lagi.

Khamis, Oktober 01, 2009

YANG TAK KESIHANKAN MB

Dua Pemimpin Pemuda Umno Diberkas Terlibat Dadah

Itu tajuk berita dua hari lalu. Dengan rasa penuh kesedaran dan bertanggungjawab, marilah kita sama-sama andaikan bahawa cerita ini cerita rekaan (???). Cerita ini semata-mata untuk memburukkan nama baik dan nama harum MB Mat Said (???). Jadi, jangan percaya dengan cerita ini. Sebabnya, mana ada surat khabar lain yang pakai cerita ini… hanya agensi Berita Nasional (Bernama) saja yang berani. Betul-betul Bernama nin nak kena. Nasib baik Bernama tu bukan bakul, kalau bakul rasanya sudah kena sepak terajang dah… Kesihan kepada MB Mat Said.

Walaupun kita diminta buat andaian atau dalam bahasa halusnya dilarang sama sekali mempercayai cerita ini, tapi dek kerana beritanya sudah diterbitkan untuk tatapan umum - orang kampung pun semua dah tahu, nak tak nak, kenalah juga tambah-tambah cerita, biar cerita tu menjadi semakin sensasi dan sedap didengar.

Wooiiittt… Yang diberkas kes dadah itu sebenarnya dua ‘pemuda harapan bangsa’, terdiri daripada pemegang jawatan semasa dalam Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Kemaman (ulang : Bahagian Kemaman, ulang : Bahagian Kemaman, ulang : Bahagian Kemaman). Orang Terengganu sebut Kemamang…. Kemamang…. Kemamang….

Kepada pembaca sama ada yang sudah tahu apa lagi yang hanya tahu sikit-sikit, sukacita dimaklumkan bahawa Bahagian Kemaman merupakan salah satu daripada 8 bahagian UMNO yang ada di Terengganu. Bahagian ini memang hebat. Ahli Parlimen Kemaman seorang Menteri penuh. Ada 4 DUN dalam Parlimen Kemaman iaitu DUN Kijal, DUN Cukai, DUN Kemasik dan DUN Air Putih. Ketua UMNO Bahagiannya bukan calang-calang orang. Sekarang bergelar Yang Amat Berhormat Menteri Besar, merupakan ADUN Kijal. ADUN Cukai pula merupakan seorang Exco Kerajaan Negeri sejak 2004.

Seorang lagi yang hampir-hampir nak jadi Exco tapi sempat tersungkur kerana RM5 ribu adalah ADUN Kemasik juga dalam parlimen Kemaman (sedihnya kes ADUN Kemasik ini, hari raya pun ‘diadakan’ rumah tertutup). Satu lagi DUN dalam parlimen ini ialah DUN Air Putih, pada mana ADUNnya adalah anakanda kepada mantan Menteri Besar Terengganu selama 25 tahun. Manakala mantan ADUN Air Putih penggal 2004-2008 lalu sekarang ini adalah Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Terengganu.

Banyak lagi kehebatan yang tak termuat nak ditulis dalam ruang terbatas ini berkait dengan Bahagian Kemaman. Itu tak termasuk kes beli bas bernilai RM1 juta lagi. Tak termasuk juga papan tanda elektronik/digital (maaflah, entah betul ke tidak namanya, saya pun tak reti nak sebut) yang juga harganya juta-juta, sekarang sudah ‘koh’ (kalau jam dinding kerana tiada bateri) di persimpangan lampu isyarat Bandar Cukai Utama berhadapan Balai Bomba tu. Itu juga belum termasuk, satu-satunya daerah yang ‘advance’ satu ketika dulu kerana ada ‘roller coaster’ mengalahkan mana-mana disneyland, yang sekarang ini 'roller coaster' berkenaan dijual sebagai besi buruk di mana entah…

Juga tak termasuk, kilang besi yang kena kecek. Tak terhitung lagi kehebatan satu-satunya daerah yang adanya zoo terbesar di Asia termasuk untuk menempatkan spesis kambing boer, yang tiada pada zoo-zoo lain di negara malahan mungkin di dunia ini. Banyaknya kehebatan Kemaman. Semuanya kerana kerja kuat orang Kemaman dan sebahagiannya usaha MB sekarang sendiri.

Laaa… cerita lain pulak dah. Baiklah. Berbalik kepada cerita kes dadah ini, baik sesiapa sahaja yang tahu dan kenal pemuda harapan bangsa ini - sama ada waris warah, kaum kerabat mahupun hanya saing rodong, apa lagi ibu bapa tercinta, sudah amat pasti, lagi lagilah amat amat dukacita dengan apa yang berlaku. Barangkali ayat yang paling tepat untuk mengambarkan kekecewaan terhadap fie perangai dua pemuda harapan bangsa ini ialah ‘apa kejadah punya kerja budak-budak tua ni. Nak ‘memunohkan’ nama baik Yang Amat Berhormat ke???… Kesihan MB Mat Said.

Malu… malu dan aib sekali. Dahlah terlibat dengan benda haram dan merosakkan begitu. Berlaku pula di rumah dan di kampung MB Mat Said. Apa namanya? Kijal?…. Kijal? Kijal? Betullah tu agaknya. Kalau betul, tu nama DUN yang wakil rakyatnya MB Mat Said. Dahlah begitu, mereka ni pula bukan calang-calang orang. Orang kuat MB Mat Said. Jawatan mereka di peringkat Bahagian dan kampung hebat. Seorang Naib Ketua Pemuda Bahagian dan seorang lagi AJK Pemuda Bahagian.

Yang Naib Ketua Pemuda Bahagian tu pulak khabarnya merangkap Pengerusi Penyelaras Pemuda DUN Kijal, Ketua UMNO Cawangan Kijal dan Pengerusi JKKK Kijal lagi tu (Ketua Kampunglah senang panggilnya). Hairannya, macam mana beliau tergamak kedaroh benda jahanam tu. Masya-Allah…Kesihan MB Mat Said.

Takkanlah pemuda harapan bangsa tu tak faham-faham. Kesihan MB Mat Said. Lepas satu, satu cerita timbul. Lepas 3 juta timbul pula cerita 5 ribu 20 ribu. Lepas tu timbul pula cerita ini. Pemuda-pemuda harapan bangsa nin agaknya suka sangat melihat MB Mat Said melelehkan air mata. Mentang-mentanglah MB Mat Said tu ‘pelakon air mata’, rela mereka sekali lagi nak menyaksikan dengan penuh ghairahnya MB mereka menangis dan menangis lagi. Biarlah MB Mat Said simpan air mata untuk bekal pencen nanti. Kata nak pergi kerja luar negara dengan air mata tu. Tak faham betullah budak-budak nin. Tak kesihan langsung. Kesihan MB Mat Said.

Fikirlah sikit, mana sempat MB Mat Said nak ‘kutip cara’ semua hal. MB Mat Said banyak kerja lain. Nak fikir hal negeri, membangunkan negeri, stadium runtuh tak selesai lagi, kolam renang bocor tak selesai lagi, terminal lapangan terbang yang bumbung terbang tak selesai lagi. Mana nak membetulkan parti lagi, nak sekeh kepala 10 budak hitam lagi, nak ‘tanda tangan’ banyak lagi kawasan-kawasan dan projek-projek yang bakal diagihkan 'untuk kebaikan dan kesejahteraan rakyat melata’ di negeri bertuah ini lagi. Alahai, budak-budak 41 tahun ni… kenapalah dah jadi budak tua pun tak insaf-insaf lagi. Kesihan MB Mat Said.

Ini namanya anak buah yang tak pandai jaga bos. Sepatutnya yang perlu jaga nama baik bos, orang-orang harapan MB Mat Said inilah, orang seperti dua pemuda harapan bangsa tu. Inilah yang dikatakan tak pandai jaga bos dan menyusahkan jiwa dan raga bos nin…Kesihan MB Mat Said, kat mana nak letak muka. Buat muka selamba macam sekala dahlah MB Mat Said oooo..

Kesihan MB Mat Said. Tapi tak mengapa kalau kita ‘reverse psikology’ sikit cerita ini. Kita katakan bahawa, mereka adalah pemuda harapan bangsa dan harapan negeri Terengganu, inilah contoh TERBAIK generasi muda yang diwakili oleh pemuda UMNO yang diharapkan oleh generasi muda untuk menghapuskan musuh nombor satu negara itu. Dan inilah juga yang dikatakan ‘harapkan pagar, pagar TAK makan padi, harapkan haruan, haruan TAK makan anak’…

Lagi pun, MB Mat Said adalah Menteri Besar. Punyai kuasa untuk menyelamatkan pemuda harapan bangsa ini. Lagikan kawasan ribu-ribu hektar boleh selesai, inikan ‘small matter’ macam ini. Don’t be khuatirlah. MB Mat Said kan ada. MB Mat Said tak kan nak biarkan pemuda harapan bangsanya diperlakukan begitu. Hello hello sepatah dua, berehlah boohhh… Lagipun, kes nin bukan besar sangat, belum sampai seksyen 39B pun.. Kacang aje tu… Tapi kesihan juga kepada MB Mat Said, tambah lagi beban masalah untuk diselesaikan. Alahai budak-budak nin, tak ada kerja cari kerja..

Cuma yang agak merisaukan dan kasihan kepada MB Mat Said ialah berhubung dengan soalan cepumas paling sensasi ini…. ‘betul ke seorang lagi orang kanan MB Mat Said turut disyaki sama terlibat dengan benda hamjadah ning?…

syyyy….. jangan cakap belakang….

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kepada yang belum sempat menelaah berita berkaitan, silalah… Berita ini dipetik daripada Bernama Online (Bernama.com)…

Dua Pemimpin Pemuda Umno Diberkas Terlibat Dadah

KUALA TERENGGANU, 29 Sept (Bernama)-- Polis menahan dua orang pemimpin Pemuda Umno bahagian setelah disyaki mengambil dadah dalam satu serbuan di sebuah rumah di Kampung Tengah, Kijal, malam Selasa.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Negeri Supt Roslan Abdul Wahid berkata, kedua-duanya yang berumur 41 tahun itu, merupakan antara 74 orang yang diberkas dalam Ops Sepadu yang dijalankan oleh jabatan berkenaan dengan kerjasama Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun dan Kemaman.

"Seorang daripada mereka ditahan di ruang tamu di rumah tersebut pada pukul 9 malam, manakala seorang lagi ditahan bersama abangnya dalam sebuah bilik di rumah yang sama. Kita merampas satu tiub straw yang mengandungi dadah jenis heroin daripada seorang daripada mereka," katanya kepada Bernama di sini Selasa.

Beliau berkata pemeriksaan air kencing yang dijalankan mendapati ketiga-tiga mereka positif dadah.

Seorang daripada mereka kemudian dilepaskan dengan jaminan polis setelah kenyataan diambil manakala seorang lagi bersama abangnya telah dibawa ke Mahkamah Majistret Kemaman sebelum dilepaskan dengan jaminan RM3,000 seorang.

Operasi itu dijalankan oleh 100 anggota dan pegawai dari cawangan narkotik di kawasan-kawasan panas di daerah Dungun dan Kemaman dalam usaha untuk membersihkan kawasan berkenaan daripada kegiatan pengedaran dan penagihan dadah.

Selasa, September 29, 2009

YANG SAMA & YANG SERASI

Berikut adalah kenyataan / komen dua pemimpin besar UMNO Terengganu berhubung dengan ‘kemungkinan’ selesainya kemelut politik di Terengganu :

Kenyataan / komen 1 :

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yakin kepemimpinannya semakin diterima dan kemelut politik negeri ini akan diselesaikan tidak lama lagi selepas mengambil kira sokongan majoriti wakil rakyat Barisan Nasional (BN) terutama daripada kumpulan penentang selepas beberapa siri pertemuan diadakan. Menurutnya, beliau melihat petanda baik itu melalui sokongan ditunjukkan semua wakil rakyat termasuk 10 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang sebelum ini menentang pentadbirannya apabila menghadirkan diri sepanjang dua hari persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) kali ini.

Kenyataan / komen 2 :

Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, kehadiran ramai wakil rakyat dan pucuk pimpinan bahagian jelas membuktikan kepada semua pihak bahawa Umno Terengganu tidak berpecah seperti tanggapan sesetengah pihak.

Kesimpulan :

Kedua-dua pemimpin ini memang sama dan serasi dari segi idea dan pandangan bernas mereka. Tolong jangan pertikaikan kewibawaan mereka dan keserasian mereka dalam menjawab persoalan yang ada kaitan dengan permasalahan dalaman UMNO Terengganu ini. Inilah contoh pemimpin yang seia sekata, sehati sejiwa, sedarah seotak. Pengerusi dan Timbalanlah katakan…

Asas untuk mereka menjadikannya primis kepada ‘keyakinan’ mereka terbukti sama walaupun hanya terbatas kepada FAKTOR KEHADIRAN sebagai tanda aras redanya kemelut yang berlarutan itu. Itulah apa yang dinamakan sebagai ‘pemikiran besar oleh pemimpin besar (UMNO?)…’

Kalau setahap itu bentuk pemikiran pemimpin besar negeri tetapi masih ada lagi orang yang enggan mengakui kehebatan mereka, tak tahulah apa lagi nak dikata…

Yang hanya tahu berkata-kata hanyalah Nujum Pak Belalang. Maka berkatalah Ahlul Nujum Negara itu kepada anaknya Belalang…. “hantam sajalah belalang…”

Jumaat, September 18, 2009

YANG DIGAMBARKAN PEMIMPIN DAYUS

Pemimpin dayus ialah pemimpin yang tidak bertanggungjawab, pengecut, tak beraib malu dan tidak memiliki harga diri. Orang tua-tua mengatakan, “pemimpin dayus, aib tak ada malunya pupus” ; atau dikatakan, “pemimpin dayus, aib menimpa tidak terhapus”. Dalam ungkapan kepemimpinan dikatakan : “Sebagai pemimpin sikapnya dayus, hati pengecut akal tak lurus”.

Khamis, September 17, 2009

YANG PERASAN & YANG TERANGSANG

Kenyataan salah seorang anggota geng 10 budak hitam agaknya membolehkan MB Mat Said bernafas lega sedikit menjelang hari raya ini. Sekurang-kurangnya begitulah. Sebagai hadiah hari raya. Sebagai ampau hari raya. Biar jangan ‘menyerabutkan’ diri dengan ‘bebanan politik’ yang muncul untuk beliau melapangkan minda menyambut lebaran tahun ini dengan lebih meriah dan bermakna lagi menghiburkan tanpa titisan dan deraian air mata.

MB Mat Said patut mengucapkan tahniah dan terima kasih setinggi-tingginya kepada Dato’ Din Adam yang telah ‘membuka pekung di dada’ teman-teman geng 10 budak hitamnya. Kalaupun MB Mat Said tidak mampu untuk melantik semula Din Adam sebagai Exco Kerajaan Negeri, MB Mat Said wajar memberikan kedudukan yang sewajarnya, sesuai dengan pengorbanan dan kesungguhan Din Adam itu. Kalau MB Mat Said mampu dan ada cadangan (telah lama cadangan ini sebenarnya) untuk menukargantikan Exco, makanya Din Adam wajar ‘diberikan semula’ kedudukan itu.

Din Adam telah menyelamatkan maruah besar MB Mat Said. Din Adam berjaya menconteng arang dengan lebih jelas ke muka geng 10 budak hitam yang lain. Padan muka. Jelaslah perut siapa yang nampak membuncit setelah baju dilucutkan dan ‘batu’ siapa yang masih tergantung setelah seluar dilondehkan.

Pada mulanya, saya sendiri mengagakkan dua situasi selepas membaca kenyataan Din Adam berkenaan di akhbar. Pertama bahawa geng 10 budak hitam tidak tahu menahu apa-apa dalam hal ini. Itu mungkin pandai-pandai Din Adam atau dalam bahasa yang lebih lembutnya “kenyataan tanpa restu” teman-teman geng 10 yang sudah demikian hitam pandangan daripada perspektif umum.

Atau keduanya, mungkin juga memang itu pun kehendak dalam hati perut masing-masing. Mungkin masing-masing bersorak girang dan meloncat-loncat keriangan macam kera setelah mengikuti kenyataan yang disuarakan oleh Din Adam menerusi media itu. Mungkin mereka pun turut menarik nafas lega macam MB Mat Said juga.

Justeru, kalau andaian kedua menjadi andaian yang tepat, geng 10 budak hitam patut menyanjung tinggi ‘usaha dan dedikasi’ Din Adam itu, walaupun Din Adam ‘pendek’ orangnya. Siapa kata orang pendek ‘tak boleh pegang buku?’ Jangan perlekehkan orang pendek walaupun ramai yang berkata orang pendek ini susah nak bawa berunding. Susah nak buat kira bicara. Tidak tetap pendirian dan terlalu kluk klik serta amat mementingkan diri. Tetapi Din Adam telah membuktikan bahawa beliau bukan seperti yang digambarkan oleh banyak orang perihal tatalaku dan fie perangai orang pendek itu.

Sebaliknya Din Adam selayaknya disanjung sebagai jagoan @ pahlawan @ panglima besar yang bukan sahaja meningkatkan maruah MB Mat Said malahan juga membogelkan maruah, perangai dan hati perut geng 10 budak hitam. Siapa lagi yang nak diharapkan untuk mengeluarkan kenyataan sebegitu bernas dan mantap, kalau bukan Din Adam.

Kerana itu saya katakan, sekurang-kurangnya MB Mat Said patut meletakkan Din Adam pada kedudukan yang sewajarnya. Sesuai dengan kerendahan dan kependekannya itu. Dan MB Mat Said sudah boleh menonggeng punggung kepada baki geng 10 budak hitam yang hanya hangat-hangat tahi ayam dan berstatus perjuangan tahi kucing itu, terutamanya kepada mereka yang tersengeh macam kerang busuk bersama-sama Din Adam dalam pertemuan bersejarah serta sidang media yang diadakan berikutnya.

Lebih jauh daripada itu, dalam konteks UMNO Terengganu, Din Adam bukan sahaja telah meningkatkan maruah dan martabat MB Mat Said, malahan juga telah secara langsung dan jelas meningkatkan maruah dan reputasi DS Hishamuddin, orang yang dianggap oleh Din Adam sebagai sifu, sahabat dan bos yang langsung tidak boleh disentuh kredibilitinya, diperlekehkan apa lagi dipinggirkan.

Din Adam telah banyak dibantu dan membantu DS Hishamuddin. Terbaharu Hishamuddin telahpun melantik beliau sebagai Pegawai Khas kepada Menteri Dalam Negeri. Perlantikan itu sudah cukup untuk membuktikan ketaatsetiaan Hishamuddin kepada Din Adam dan kewajaran membalas segala budi dan jasa yang tidak ternilai itu oleh Din Adam kepada Hishamuddin.

Kejayaan Din Adam menyusun pertemuan dan kemudiannya memberikan kenyataan sebegitu lunak dan bernas adalah juga kerana Hishamuddin. Din Adam sanggup dan rela berkorban apa saja untuk Hishamuddin, waima sehingga melacurkan perjuangan dan melecurkan maruah geng 10 budak hitam yang kononnya dipelopori beliau sebelum ini. Itulah kebanggaan beliau yang mahu tidak mahu, amat wajar diberi perhatian dan celikan mata yang maha luas oleh Hishamuddin.

Hishamuddin kena sedar, Din Adam telah menyelamatkan maruah dan ‘kemerudunan’ reputasi beliau selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri. Hishamuddin disahkan sebagai telah gagal untuk menyelesaikan kemelut dalam UMNO Terengganu sehingga Naib Presiden UMNO itu dikatakan tidak lagi dipercayai oleh Presiden parti, walaupun mereka bertaraf sepupu.

Kalau Hishamuddin berjaya menyelesaikan atau sekurang-kurangnya mengendurkan sedikit kemelut politik Terengganu yang sebegitu lama memburukkepalakan itu, tidak mungkin TS Muhyiddin ‘diminta’ untuk campur tangan dalam hal ehwal dan kemelut berpanjangan politik Terengganu, walaupun kenyataan TS Muhyiddin adalah sebagai orang tengah yang akan dibantu oleh Pengerusi dan Timbalan Pengerusi BPUNT.

Kerana itulah, Din Adam menyusun pertemuan dengan bantuan ‘wakil khas’ Hishamuddin, walaupun terpaksa menculik dan melebong beberapa Ahli YB yang sudah pening-pening lalat itu, bimbang kalau-kalau tidak tersenarai semula untuk pilihan raya yang akan datang atau lebih jelas akan hilang kepentingan tersendiri untuk masa depan ‘bangsaku’. Maka berdiri dan tersengih-sengihlah mereka menyondolkan kepala agar tidak terkeluar daripada ‘frame’ TV, nanti tidak terpandang pula oleh Hishamuddin dan paling penting dapat dilihat oleh Presiden.

Itu peranan dan jasa besar Din Adam kepada DS Hishamuddin mahupun kepada MB Mat Said. Jauh daripada itu dalam masa yang sama, tindakan itu juga merupakan satu ‘pengorbanan’ dan kemalacelakaan yang tidak kurang besar juga kepada geng 10 budak hitam yang hangat-hangat tahi kambing (boer?), menekup batu, bercakap kosong sahaja dan berdiri teguh di belakang kepentingan sendiri itu.

Kerana itulah sebenarnya tanggapan dan pandangan umum terhadap geng 10 budak hitam. Umum jelas melabelkan bahawa YB-YB atau lebih tepatnya orang UMNO Terengganu hanya cakap sahaja berdegar-degar, seperti ayam kampung yang kokoknya berderai-derai walhal ekor bergelumang dengan tahi. Bagi pandangan umum, YB-YB berkenaan mudah ditutup mulut dan mengendurkan ‘perjuangan’ mereka dengan kepentingan. Beri sahaja kedudukan, projek dan sedikit kuasa, mereka sudah boleh dijinakkan.

Kata umum, YB-YB atau orang UMNO Terengganu bukan seperti orang UMNO Kelantan yang ‘berpegang kepada prinsip’ perjuangan dengan kental dan tidak mudah untuk diganggugugat, walau dengan apa sekalipun. Betul atau tidak telahan umum itu, wallahuaklam. Sama-samalah kita perhatikan kebenaran atau ketidakbenarannya.

Seperti yang saya sebutkan di awal tadi, pada mulanya saya sendiri mengagakkan bahawa geng 10 budak hitam memang merestui dan menerima sepenuhnya kenyataan Din Adam sebagai mewakili teman-teman geng 10. Tetapi saya menjadi ‘terkejut beruk’ apabila tindakan Din Adam itu dikatakan sebagai tindakan ‘rekaan semata-mata’, bersifat dan berkepentingan peribadi dan mereka (baki geng 10 budak hitam) menyifatkan kenyataan Din Adam sebagai kenyataan luar sedar tanpa restu mereka.

Pada mereka Din Adam telah tersasar dan terlanjur daripada landasan dan prinsip perjuangan sebenar. Mereka sebenarnya telah dikelirukan. Mereka siap bertanya, siapakah DS Hishamuddin atau siapa wakil khas Hishamuddin yang perlu mereka tunduk. Mereka juga mulai mempersoalkan siapa Din Adam yang bertindak mengeluarkan kenyataan sedemikian dan dikatakan sebagai mewakili mereka.

Hairan juga, apa lagi yang mereka tidak berpuas hati. Apa lagi yang tidak selesai. Apakah mereka masih tidak mahu menerima MB Mat Said selaku MB bukan atas kapasiti individu? Kalau itu sebenarnya tanggapan dan andaian umum, mereka termasuk juga saya amat tersilap besar rupanya.

Tanpa prejudis, sama ada hanya seorang atau dua orang atau beberapa orang yang ‘masih’ tidak berpuas hati itu, mereka tetap YB UMNO yang tidak berpuas hati. Larinya mereka walaupun seorang daripada landasan perjuangan UMNO, akan tercalarlah maruah dan kredibiliti UMNO seluruhnya. Akan padahlah UMNO dalam menghadapi perang kepentingan dan kekuasaan pada pilihan raya umum ke-13 nanti. Itu wajar diinsafi dan disedari oleh semua terutamanya pimpinan UMNO pusat mahupun negeri.

Yang jelas, pertemuan dengan sesiapa sahaja (kecuali dengan Presiden dengan syarat-syarat tertentu) adalah tidak penting dan tidak perlu. Dan yang jelas, usaha murni Din Adam seterusnya membuat kenyataan akhbar dengan kenyataan sedemikian adalah tindakan sia-sia yang semakin merumitkan.

Kerana jelas, yang boleh disimpulkan ialah baik DS Hishamuddin, MB Mat Said mahupun Din Adam, janganlah perasan bahawa kenyataan yang digembar-gemburkan itu boleh meleraikan kemelut politik UMNO Terengganu sehingga hari ini. Malahan dengan kenyataan itu keadaan menjadi semakin kalut dan Din Adam sendiri seolah-olah sedang mencari jalan solo yang semakin terhakis daripada kepercayaan teman-teman geng 10 budak hitamnya. Mereka juga janganlah terangsang dengan keghairahan untuk melembutkan dan mengecek hati geng 10 budak hitam yang sudah hitam itu dengan mudah dan begitu-begitu sahaja.

Malah lebih mendukacitakan, mereka langsung tidak hairan kalau air mata MB Mat Said akan mengalir lagi di hadapan pemimpin UMNO pusat, kerana bagi mereka itu adalah skrip yang telah di’patern’kan sebaiknya oleh MB Mat Said. MB Mat Said adalah pelakon air mata abad melinium yang hebat, lebih hebat daripada pelakon air mata Rosyatimah dan Azean Irdawati . MB Mat Said amat patuh dengan prinsip yang dipegang dan diamalkannya. Kata beliau “dengan perempuan, kalau bercakap dan memohon simpati, biar kita dulu yang menangis sebelum mereka (perempuan) menangis”. Jelas kata-kata dan prinsip itu dipegang dan dikotakan MB Mat Said sebaiknya.

Agaknya air mata orang yang berpegang kepada prinsip itu samalah seperti air paip yang bila-bila masa sahaja boleh dibuka tutup tanpa perlu bergantung kepada tahap dan situasi kesedihan atau kepiluan. Dan janganlah hairan apabila nanti apabila orang yang mengamalkan prinsip itu sudah bersara daripada jawatan sekarang, mereka akan mudah mendapat kerja dan mengumpul wang dengan mudah di luar negara yakni dengan menjadi pekerja tetap di kota besar Beijing sebagai tukang menangis pada setiap kematian.

Apa sebenarnya kedegilan geng 10 budak hitam ini? Apakah DS Hishamuddin atau MB Mat Said atau Din Adam sendiri tidak sedar dengan ‘kedegilan beberapa kerat geng ini?' Atau dengan sengaja mereka nak mengelirukan umum dengan situasi yang masih tidak ada apa-apa perubahan ini? Entahlah… yang pasti kemelut tetap berstatus quo begitu, mungkin sehingga semuanya akan menangis tanpa disebabkan faktor kesedihan atau kepiluan yang muktamad.

Apa-apa pun, diharap Presiden, Timbalan Presiden, DS Hishamuddin mahupun MB Mat Said sendiri tidaklah perasan dan terangsang dengan situasi dan mainan politik menjelang hari raya ini. Ini cuma hadiah hari raya yang ‘tidak sepertinya’ daripada geng 10 budak hitam yang masih belum insaf-insaf kerana MB mereka juga tidak pernah insaf. Cuma kalau ada perasaan, itu tidak mengapa.

Selamat hari raya MB Mat Said. Maaf zahir sahaja deh….

(***NOTA : Bagi yang belum berkesempatan membaca kenyataan akhbar Dato’ Din Adam berhubung dengan isu ini, sila layari arkib Sinar Harian, Rabu, 16 September 2009 berikut : http://www.sinarharian.com.my/archive/160909/com/story4684409.asp)

Ahad, Ogos 30, 2009

YANG DIPANGGIL PEMIMPIN BEBAL

Pemimpin bebal ialah pemimpin yang sama sekali tidak memiliki kecerdasan dan tidak pula mampu melaksanakan tugasnya. Orang tua-tua mengatakan, "apa tanda pemimpin bebal, sampai tua tak menyorong akal" ; atau dikatakan, "yang disebut pemimpin bebal, tak tahu beza nangka dan temabal". Dalam ungkapan kepemimpinan dikatakan :

Menjadi pemimpin dungu dan bebal
dada kosong akal sejengkal

bercakap tidak berhujung pangkal
memimpin bagai kehilangan akal
diberi nasihat telinganya tebal
rakyat sengsara negeri tertinggal

dijadikan pemimpin pasti menyesal
dijadikan tua hilanglah akal
dijadikan induk anak dibedal
negeri rosak rakyat terjual.

Sabtu, Ogos 29, 2009

YANG DAH LAMA TAK DICERITAKAN

Betul-betul saya sudah ketinggalan bas. Banyak perkara saya tertinggal khususnya tentang perkembangan mutakhir politik di Terengganu. Entahlah, sama ada sudah bosan, sudah tak berminat atau sudah malas untuk mengetahuinya, saya sendiri pun tak boleh nak pastikan.

Barangkali kerana sudah agak ketinggalan bas, menjadikan sudah agak lama tak diceritakan perihal kawan kita seorang nin. Apa khabar Dr Jepun in bracket? Lama tak dengar cerita. Entah di mana beliau, beliau sendiri sahaja yang tahu. Tapi yang pasti, sejak kebelakangan ini, kelibat dan cakapnya agak mengendur. Mungkin kerana itu jugalah, makanya saya ketinggalan banyak perkara berhubung dengan politik Terengganu.

Masa kawan kita nin tengah galak berkokok dulu, banyak peristiwa dan perkembangan politik Terengganu diketahui umum. Maklumlah orang penting dalam politik Terengganu. Sepatah beliau bercakap, berpatah-patah yang dilaporkan.

Tapi sejak kebelakangan ini, peminat dan pemerhati politik Terengganu seolah-olah kehilangan permata yang menjadi idola mereka ini. Mereka kehilangan suara dan kelibat hebat Dr Jepun in bracket. Entah apa faktornya dan apa sebabnya, wallahuaklam. Tiada orang yang tahu.

Saya sendiri seperti tidak percaya, di tengah-tengah kehebatan Dr Jepun in bracket ‘menguasai’ politik dan kerajaan Terengganu, tiba-tiba sahaja suaranya lenyap begitu sahaja. Seolah-olah ada garuda yang turun menyambar ‘kehebatan’ beliau.

Yang paling saya terkejut ialah tentang beliau bukan lagi Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu. Memang saya tak tahu (ulang : tak tahu, ulang : tak tahu) Maafkanlah saya kerana ketidaktahuannya saya terhadap perkara ini. Betul.... saya ingat beliau masih berjawatan itu. Macam mana saya pun boleh taksub sampai begitu. Sampai tak percaya, Dr Jepun in bracket bukan lagi SU BPUNT.

Sebaik saya tersedar perihal Dr Jepun in bracket bukan lagi SU BPUNT, saya menjadi tertanya-tanya. Kenapa DS Hishamudin tak terus menyambung perkhidmatan Dr Jepun in bracket sebagai Setiausaha BPUNT? Beliau kan orang hebat. Beliau kan orang yang serba boleh? Dan yang paling penting, beliau memang ‘nak sangat-sangat’ jawatan itu, kalau boleh nak bawa sampai ke kubur.

Hishamudin atau MB Mat Said tak sedar ke tentang hal ini? Tak ada orang yang tolong menyedarkan mereka betapa Dr Jepun in bracket ini amat memerlukan jawatan itu dan beliau perlu diutamakan? Ke mana kuncu-kuncu dan barua-barua beliau yang ramai sebelum ini? Tak kan, tak ada seorang pun yang rapat dan akrab dengan Hishamudin, sekadar nak menyampaikan betapa perlunya Dr Jepun in bracket ini dikekalkan kedudukannya sebagai SU BPUNT. Tak kan itu pun tak boleh diharapkan. Kalau semua Dr Jepun in bracket nak buat sendiri, nanti apa pula kata orang, semuanya nak bolot seorang saja.

Kesihan Dr Jepun in bracket. MB Mat Said pun tak boleh tolong. Semuanya nak mengharapkan Dr Jepun in bracket lakukannya sendiri. Kesihanlah kepada beliau. Dah lah sebelum Hishamudin melantik pegawai-pegawai UMNO Terengganu dulu, beliau dah cukup kuat melobi untuk nak kekalkan jawatan SU tu. Tak kesihan ke kepada beliau, yang saban hari terjongol di pejabat Hishamudin, mohon simpati. Tanpa prejudis, jangan juga kita nafikan bahawa sudah berapa banyak baju lenin, kot, kasut atau cincin yang ditinggalkan di pejabat Hishamudin tu. Macam mana tak terlantik juga?

Saya juga tak tahu (ulang : tak tahu, ulang : tak tahu) perihal Dr Jepun in bracket dan kaitannya dengan MRR2 di Kuala Lumpur tu. Apa kaitannya? Apa kejadahnya MRR2 tu? Apa masalahnya dengan SPRM tu? Haahh!!! 3 juta? Apa yang 3 juta tu? Pitis? Wang? Orang? Kereta? Baju lenin?

Entahlah, sebab tu saya katakan yang saya tak tahu. Tak tahu, tak tahu dan tak tahu!!! Dan saya sendiri tak nak ambil tahu pun. Cuma yang saya terasa nak tahu sikit (kawan-kawan kena tahu jugak), apa khabar beritanya Dr Jepun in bracket nin. Baik ke? Sihat ke? Masih hebat ke? Masih hisap paip ke?

Dan nak juga bertanya, “Apa khabar SPRM? kenal tak dengan Dr Jepun in bracket? Tak kang tak kenal kot… orang tersohor tu…”

Hendaknya, semoga Dr Jepun in bracket berada dalam keadaan selamat senantiasa adanya…. Aminnn…

YANG NAMANYA PEMIMPIN BADAK

Pemimpin badak ialah pemimpin yang tidak memiliki aib malu, berkata bohong dan berperangai buruk. Orang tua-tua mengatakan, "apa tanda pemimpin badak, muka tebal akalnya pandak" atau dikatakan, "tanda-tanda pemimpin badak, aibnya kurang, malu tak nampak". Dalam ungkapan kepemimpinan dikatakan :

Muka tebal bagai kulit badak
aib tak ada malu tak nampak
ke hulu membohong, ke hilir membengak
ke laut menipu, ke darat melagak.

Diberi nasihat ia mengelak
diberi petua ia menolak
rakyat sengsara negeri pun rosak.

Dijadikan pemimpin datanglah balak
dijadikan tua perangai tak cedak
dijadikan induk kan lintang kedak
negeri binasa umat terinjak.

Rabu, Ogos 26, 2009

YANG TERKENANG SETAHUN LALU

Berada dalam bulan puasa begini, teringat perihal seseorang yang curi-curi tak berpuasa. Bukan budak-budak lagi, tetapi seorang yang berstatus pemimpin tersohor.

Kisah ini berlaku dalam bulan ramadan tahun lalu. Terasa baru sekejap peristiwa itu, tetapi itulah masa dan dunia hari ini. Pejam celik pejam celik, dah berada dalam bulan puasa lagi. Entahlah pemimpin itu, tahun ini masih dengan perangai lamanya lagi atau sebaliknya, wallahuaklam. Harap-harap beliau sudah insaf khususnya apabila beliau terpaksa berhadapan dengan beberapa ujian Tuhan yang telah dilaluinya kebelakangan ini.

Ini bukan nak menyentuh soal peribadi pemimpin itu tetapi dek kerana beliau berstatus sebagai seorang yang wajar memberi teladan yang baik dan wajar pula diteladani, maka sepatutnya beliau menunjukkan fie perangai yang baik dan bersahsiah mulia. Dan kalau ditafsirkan kisah ini sebagai kisah membongkar keburukan peribadi seseorang, maka dalam bulan yang mulia ini saya memohon ampun dan maaf saja. Tetapi sekali lagi suka saya tegaskan, nawaitu saya adalah untuk menjadikan kisah ini sebagai teladan kerana ini adalah kisah benar teladan seorang pemimpin yang tidak sepatutnya dan tidak sewajarnya berlaku.

Ceritanya begini :

Peristiwa ini berlaku di Station Petronas Batu 5, Dungun (yang berhadapan dengan lampu isyarat ke jalan menghala ke Kampung Balai Besar/Gong Pasir). Satu hari di bulan puasa, seorang rakan saya (rakan pemimpin ini juga – rakan saya ini, sekarang memegang jawatan penting dalam Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Dungun - saya namakannya sebagai A) bersama temannya (saya namakan B) singgah untuk mengisi minyak kereta di station berkenaan, dalam perjalanan mereka ke Kuala Lumpur. Waktunya siang hari dalam lingkungan pukul 2.00 petang kurang lebih (waktu setepatnya, saya kurang pasti).

Sebaik A menghentikan keretanya untuk mengisi minyak pada salah satu pam station berkenaan, B terus keluar dan menuju ke tandas untuk membuang air kecil. Masuk sahaja ke tandas, B segera menghidu bau asap rokok (asap tembakau paip sebenarnya) yang masih semerbak - sudah pasti aroma tembakau paip jauh lebih harum daripada bau bahan buangan yang biasa dihumbangkan ke dalam mangkuk tandas.

Tanpa mempunyai apa-apa muslihat, B membuang air kecil pada ruang sinki berdiri yang disediakan walaupun ada satu lagi tandas yang tidak digunakan. Belumpun sempat B selesai membuang air, terjongollah pemimpin itu dengan tersengehnya dan terus keluar tanpa menegur si-B dan B dengan jelas dapat melihat di tangan pemimpin itu ada sebuah ‘pouch’ yang sering digunakan orang untuk mengisi perkakasan menghisap paip. Agak bernasib baik kerana B sahaja yang mengenali pemimpin itu (maklumlah pemimpin tersohor, siapa yang tidak mengenalinya), sedangkan pemimpin itu tidak pula mengenali B (mungkin secara akrabnya).

Kerana tidak selesa membuang air secara berdiri begitu, B pun memasuki tandas yang baru ditinggalkan pemimpin itu. Selang beberapa ketika, B terdengar percakapan telefon pemimpin itu dengan seseorang secara jelasnya. Antara yang disebut pemimpin itu :

“Axxxx, mun doksoh mari agi ah, ‘ATL’ ada sini. Aku dang dah sedapur (hisap paip?). Mun mari lambat sikit ah…”

Terjemahan : (“Axxxx, kau jangan datang lagi, ‘ATL’ ada di sini. Aku dah sempat satu dapur (hisap paip?). Kau datang lambat sikit lah…”)

Selesai membuang air, pemimpin itu, yang sedang bercakap dengan ATL (A) kelihatan terkejut beruk tetapi masih berjaya “maintain selambaland” melihat B, yang rupanya teman kepada ATL. Mereka berdua kemudiannya meninggalkan pemimpin itu sendiri dalam keadaan yang agak serba salah dan masih menyambung menunggu kehadiran rakannya yang dipanggil Axxxx itu.

Dalam kereta, B menceritakan kepada A perihal apa yang dialaminya. Dan mereka berdua membuat kesimpulan bahawa sahlah yang tidak berpuasa dan menghisap paip itu adalah pemimpin itu kerana tiada orang lain ketika itu dalam tandas melainkan mereka berdua. Panggilan telefon kepada kawan (Axxxx) pemimpin itu juga menjelaskan perlakuannya. Dan orang yang dipanggil sebagai “Axxxx” oleh pemimpin itu tidak salah lagi adalah “Axxxx Uxxx” kerana mereka berdua adalah regu terbaik (yang sudah acap kali ditemui) menyembunyikan perangai tidak berpuasanya mereka daripada khalayak.

Moral cerita ini ialah ; sama-samalah kita mengambil iktibar daripada kisah ini agar kita yang berhasrat untuk menjadi pemimpin tersohor dapat menunjukkan teladan dan fie perangai yang baik lagi berjurus kepada masyarakat pimpinan kita. Soal kita dengan Tuhan, itu adalah soal peribadi yang wajib ditanggung sendiri kalaupun kita ‘tidak malu’ kepada-Nya, atau kalaupun tidak ada manusia yang melihat kejadian sebegitu.

Wallahuaklam.

(***Catatan : peristiwa ini diceritakan sendiri oleh rakan saya dan temannya itu pada hari yang sama kejadian, kerana kami berjumpa di Kuala Lumpur pada sebelah malamnya).

Ahad, Ogos 09, 2009

YANG TAK TERKATA TAPI TERTULIS

Membaca Sinar Harian, Sabtu 8 Ogos 2009, halaman N18, tajuk : Apa kalutnya politik Terengganu? berbaur pelbagai rasa menyelubungi diri. Cuma yang paling nyata timbul rasa fikir – “kenapalah tak suka kepada Mat Said tu… kesihan dia, kesihan dia…” (ulang beberapa kali seperti lagu Allahyarham Sudirman Hj Arshad).

Telah beberapa kali disebutkan dalam blog JAM ini, MB Mat Said tidak ‘seburuk dan selemah’ seperti yang digembar-gemburkan oleh ‘musuh-musuh politik’ beliau. MB Mat Said orang yang bagussssss….. hebatttttt…. cemerlanggggg…..

JAM tidak berhasrat untuk memberi respon terhadap semua perkara yang dibangkitkan dalam rencana berkenaan, cuma nak sentuh beberapa perkara saja :

(1) Tak baik mengatakan MB Mat Said orang yang mempunyai psikologi yang tidak stabil semata-mata kerana dia mencabar ADUN PAS bergaduh di luar dewan. MB Mat Said bukan ‘mencabar untuk bergaduh’ tetapi hanya sekadar ‘mengajak’ Wahid Endut (Adun PAS Wakaf Mempelam) bergomol di luar dewan saja. Selain itu tak ada lagi… Yang sebelum itu, masa awal-awal jadi ADUN dan dilantik sebagai YDP MDK, beliau hanya sepak terajang bakul sayur penjaja sayur di pasar Kemaman. Bukan sepak terajang orang. Itu bukan bergaduh. Bergaduh antara orang dengan orang, bukan orang dengan bakul.

(2) Jangan memperlekehkan MB Mat Said sebagai ‘lemah penguasaan bahasa Inggerisnya’. Mana ada lemah, MB Mat Said hanya ‘langsung tak reti’ bahasa Inggeris je… dia sekolah kampung, kesihanlah kepada MB kita nin. Itu pun baca teks ucapan dalam bahasa Inggeris masa perasmian FEI-WEC 2008 dulu tu, molek bedo’oh (molek benar) dah tu… Sampai ada yang menyaksikan siaran langsung di TV, menyangka siaran TV yang sedang disaksikan oleh mereka adalah siaran TV BBC atau siaran TV Amerika. Mereka tak percaya demikian hebatnya MB Terengganu ‘mengeja dan membaca’ teks ucapan Bahasa Inggeris yang disediakan.

(3) MB cakap membur (cakap tidak berasas, cakap ikut sedap mulut)? Hissss… jangan kata macam tu. MB Mat Said nin kang orang yang amat patriotisme kepada kekampungan dan ke-Terengganuan. Cakap beliau tu bukan membur, tapi cara kekampungan dan ke-Kijalan. Mesra rakyat kanggg…. MB Mat Said bukan tak reti nak cakap bahasa baku, tapi memang pelat begitu. MB nin kang orang yang tak menyombong, suka rendah diri, ‘low profile’. Sekali sekala ‘membur’ tu nak buat macam mana. Terlepas cakap dan tak disengajakan lah tu. Tapi dalam membur-membur gitu, cakapnya penuh dengan visi dan misi. Buktinya, baru setahun lebih jadi MB, macam-macam ‘cakap membur’ dah diucapkannya. Pembangunan dan membangunkan rakyat tak penting, yang penting mesti bercakap. Tak buat dan tak laksana tak apa, asal cakap. Membur ke, 'kembur' ke, rakyat Terengganu bukan tahu semua tu. Mereka sudah boleh ditutup mata dan mulut dengan dana hari raya, dana remaja dan macam-macam dana lagi.

(4) DS Najib dan DS Hishamuddin? Alaaaa… mereka nin bukan orang Terengganu. Peduli apa dengan orang Terengganu. Yang penting, mereka dah berkuasa. Yang lagi penting bagi mereka, mereka perlukan sokongan orang UMNO Terengganu untuk memastikan mereka mendapat kuasa dan kedudukan. Sekarang dah dapat. Buat apa nak bersusah payah memikirkan soal rakyat Terengganu lagi. Rakyat Terengganu? Mampus dia lah… Lagi pun, batu, diulang : batu (kalau ada), perlu ditekup. Kalau tak tekup batu, nanti tergugat pula kuasa, kedudukan dan kepentingan.

(5) Yang Sinar Harian menyiarkan rencana panjang lebar sebegitu, apa halnya? Ini sudah tentu yang ‘mengupah’ wartawan/penulis berkenaan adalah Deris Jusoh and the geng atau Deris Jusoh sendiri. Kalau tak pun, geng 10 budak hitam yang kecewa dan derhaka tu. Atau ada gembala lembu yang beri makan lembunya di tangan? Deris Jusoh pun satu hal, kalaupun nak ‘mengupah’ orang menulis, janganlah bagi tulis puji-puji Deris Jusoh pula dalam tulisan tu. Buat macam tu, nampak sangat tembelangnya. Bukan apa, boleh jadi modal lembu-lembu peliharaan untuk meragut rumput umpanan tu. Tak percaya? Sama-samalah tunggu.

Apa-apa pun, diperturunkan sepenuhnya rencana menarik berkenaan untuk tatapan kita bersama, terutama kepada yang terlepas membeli dan membelek akhbar SH kelmarin.

Apa kalutnya politik Terengganu?

(Sumber : Sinar Harian, 8 Ogos 2009 (Sabtu), halaman N18)

Dengan penahanan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), maka tafsiran yang paling tepat mengenai politik Terengganu sekarang ialah kian kalut dan seolah-olahnya tidak dapat dibendung lagi. Dari satu segi, kekalutan ini agak luar jangkaan kerana dalam Pilihan Raya Umum 2008, negeri ini masih kekal di tangan Barisan Nasional (BN) dengan majoriti dua pertiga. Sedangkan beberapa negeri lain, iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak, dan Selangor jatuh ke tangan pembangkang, manakala Kelantan pula kekal seadanya. Dari satu segi yang lain, kekalutan ini memang tidak memeranjatkan kerana Terengganu mempunyai seorang Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, yang banyak mencetuskan persoalan berbanding dengan penyelesaian.

Seperti yang diketahui umum, Ahmad Said dilantik sebagai Menteri Besar menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh atas perkenan istana. Tanpa mempersoalkan kewajaran dan kerasionalan istana memperkenankan lantikan itu, yang jelas Ahmad Said tidak mendapat sokongan kebanyakan ADUN dalam BN, malahan juga tidak memperoleh sokongan rakyat di negeri itu. Sejak awal pelantikan sebagai Menteri Besar, personaliti beliau sering menjadi bahan persendaan orang Terengganu yang kuat dengan semangat kedaerahan.

Ketika jawatan Menteri Besar Terengganu masih panas selepas pilihan raya umum yang lalu, sebuah akhbar bahasa Inggeris pernah menyebut Ahmad Said mempunyai psikologi yang tidak stabil kerana beliau pernah mencabar ADUN Pas bergaduh di luar Dewan Undangan Negeri itu. Selain itu, akhbar berkenaan mendedahkan bahawa Ahmad Said lemah penguasaan bahasa Inggerisnya, walaupun diakui ini bukannya kriteria penting untuk menerajui sebuah negeri di Pantai Timur. Baru-baru ini, akhbar itu memaparkan Ahmad Said kerana gaut, terpaksa dipapah ketika menghadiri majlis di Istana Maziah.

Satu demi satu malang menimpa negeri yang mempunyai sumber minyak: gagal mempertahankan Parlimen Kuala Terengganu, keruntuhan bumbung stadium, penangkapan seorang ahli UMNO kerana menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) berunsur ugutan, dan penyiasatan SPRM terhadap beberapa orang penting dalam UMNO. Semua ini mencerminkan kecelaruan negeri yang dipimpin oleh Datuk Ahmad Said yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Oleh sebab Ahmad Said tidak mendapat sokongan padu daripada ADUN dalam BN, Datuk Seri Dr Rais Yatim, Menteri Luar Negeri ketika itu pernah menyebut bahawa Menteri Besar akan “jatuh berdebuk macam nangka.” Namun, lebih setahun berlalu, “nangka yang kelihatan kurang ranum itu masih tergantung di pokok.”

Masa depan

Apabila beberapa ADUN dalam BN melakukan “pemberontakan” terhadap Ahmad Said, dan akibatnya, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri dan juga Presiden UMNO tidak melantik Ahmad sebagai Ketua Perhubungan UMNO Negeri, banyak menjangkakan bahawa perjalananan politik beliau sudah sampai penghujung. Pelantikan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Naib Presiden UMNO dan juga Menteri Dalam Negeri sebagai Ketua Perhubungan UMNO Negeri Terengganu menandakan Ahmad Said tidak memperoleh cap Najib. Lebih janggal lagi, beliau satu-satu Menteri Besar atau Ketua Menteri daripada UMNO yang tidak dilantik sebagai Ketua Perhubungan.

Ahmad Said terus bertahan sebagai Menteri Besar, meskipun dari banyak segi, kepimpinan dan prestasinya terus dipersoalkan. Dengan tiadanya kata muktamad daripada Najib seolah-olahnya pucuk pimpinan UMNO-BN ini rela membiarkan dirinya memikul beban yang berpanjangan, walaupun ini mengorbankan kebajikan rakyat dan menghancurkan masa depan partinya di negeri itu.

Sebagai Menteri Besar, Ahmad Said gagal dalam ujian yang penting, iaitu pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada awal tahun ini apabila BN gagal mempertahankan kerusi yang ditinggalkan oleh Allahyarham Datuk Razali Ismail. Meskipun BN belum mengumumkan calonnya, cakap-cakap tersebar bahawa para pengundi akan beralih kepada Pas. Alasannya, mereka ingin mengajar Ahmad Said yang memang tidak layak sebagai Menteri Besar Terengganu. (Sebenarnya, bahasa yang mereka gunakan terhadap Ahmad Said bunyinya agak keras.)

Semasa kempen pilihan raya kecil itu semakin rancak, seorang ahli UMNO Terengganu pernah menyatakan kebimbangannya bahawa faktor Menteri Besar dan bukannya faktor calon, Datuk Wan Farid Wan Mohd Salleh yang memungkinkan BN gagal mempertahankan kerusi Parlimen ini.

“Mu tahu,” kata ahli UMNO itu, “orang ramai marah kerana MB cakap membur (cakap tidak berasas, cakap ikut sedap mulut). Cakap tak macam MB. Mu tengok, poster MB kurang, orang benci.”

Dalam nada yang kian marah, dia menambah, “Tidak seperti Datuk Seri Idris Jusoh yang sentiasa jadi penggerak, Mat Said (Datuk Ahmad Said) tidak boleh buat apa satu, slow. Pegawai kerajaan negeri tidak sokong. Macam mana nak menang?” Tengah-tengah orang sibuk nak pilihan raya, dia tukar, pecat pegawai kerajaan; nak tutup anak syarikat kerajaan negeri. Langsung tak fikir!”

Pemerhati politik

Kemarahan ahli UMNO itu melarat kepada pembelian kereta Mercedes. “Mu fikir, teruk tak teruk Mat Said, negeri lain bawah BN pakai Perdana, dia beli Mercedes. Macam tak faham dasar kerajaan BN. Bila orang tanya, dia jawab lebih kurang – dah beli nak buat macam mana, kena pakailah. Kita dengar naik malu.”

Seorang ahli jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang turut bertugas untuk BN dalam pilihan raya kecil itu memberitahu: “Zaman Datuk Deris (Datuk Seri Idris Jusoh), beliau selalu berhubung dan mengadakan mesyuarat dengan JKKK. Paling tidak beliau sms untuk tanya khabar dan berita. Zaman Mat Said (Datuk Ahmad Said), kita JKKK tak tahu apa satu.”

Selaku ketua perhubungan UMNO negeri Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin mengambil langkah bijak dengan mengetepikan beberapa individu yang dilantik oleh Datuk Ahmad Said untuk memegang jawatan dalam UMNO. Pada pandangan umum, mereka dilantik oleh Ahmad Said lebih bersifat “membalas budi” dan bukannya berdasarkan prestasi atau “boleh buat kerja.” Misalnya, pelantikan Zubir Embong yang kerjaya politiknya berkubur sejak tahun 1990, sebagai Ketua Penerangan UMNO Negeri dilihat oleh banyak pihak tidak memberikan apa-apa kebaikan kepada parti.

Malangnya, tindakan berani beliau itu hanya setakat itu. Rakyat Terengganu khususnya dan pemerhati politik di negara ini amnya, masih tertunggu-tunggu tindakan berani Najib dan Hishammuddin berhubung dengan kepimpinan negeri itu. Hingga kini, kedua-duanya belum menampakkan keberanian untuk membuat keputusan.

Akibatnya, seperti yang dilaporkan baru-baru ini, sebilangan ADUN yang anti-Ahmad Said mula hilang kesabaran mereka dan seakan-akan memberikan kata dua – ingin berpaling tadah. Namun, Najib dilaporkan meminta mereka bersabar kerana beliau baru sahaja mengambil alih pucuk pimpinan negara.

“Sudah berbulan-bulan berlalu, macam mana Najib tidak beri kata putus tentang MB Terengganu,” ulas seorang anak Terengganu yang bekerja di Lembah Klang. Sama ada nak kekalkan MB sekarang, yang penting mesti ada keputusan. Bukan terus tergantung.” Tambah dia lagi, “Macam ambil alih syarikat, Najib mesti patut sudah ada perancangan, siapa yang akan dilantik sebagai CEO (ketua pegawai eksekutif), siapa nak jaga kewangan, pengurusan.”

Untuk kekal sebagai Menteri Besar, Ahmad Said boleh berlindung di sebalik istana. Tetapi, berapa lama? Lambat-laun Pilihan Raya Umum ke-13 akan diadakan. Mampukah UMNO-BN bertahan di negeri itu?

Apakah sejarah tahun 1999 berulang lagi akibat keengganan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad berundur, satu negeri jatuh ke tangan Pas. Mungkin musuh-musuh politiknya gagal menjatuhkan beliau, tetapi rakyat mampu melakukannya. Buktinya, pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu yang lalu – rakyat memberikan mesej yang jelas.

Isnin, Ogos 03, 2009

YANG LAGI DAN LAGI

Berita asal :

SPRM tahan ADUN Terengganu kerana disyaki terima rasuah

02/08/2009 9:50pm

KUALA TERENGGANU 2 Ogos - Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu hari ini ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000.

ADUN berkenaan dipercayai menerima wang suapan terbabit bagi membolehkan sebuah syarikat mendapat projek lanskap di Kuala Lumpur.

Difahamkan, semasa ditahan kira-kira pukul 9.30 pagi di Kijal, dekat Kemaman, Terengganu, SPRM telah menemui wang tunai RM5,000 pada ADUN berkenaan.

Ketika ditahan, ADUN berkenaan berada bersama rakannya dan difahamkan beliau telah dibawa ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya untuk siasatan lanjut.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Shukri Abdull, ketika dihubungi, mengesahkan mengenai penahanan ADUN terbabit tetapi enggan mengulas lanjut. - Bernama
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini apa cerita pula nin? Cukuplah usaha-usaha nak memalukan MB Mat Said tu. Baru saja bekas orang kuat MB Mat Said dimalukan. Ini timbul pulak kes ADUN Terengganu (pembetulan dan lengkapkan : ADUN BN/UMNO Terengganu). Kes rasuah lagi. Janganlah membuka baju nak tunjukkan buncit perut sendiri. Malu 1Malaysia.

Oppp!!! Tersalah lagi… Siapa kata kes ini usaha nak memalukan MB Mat Said? Nama ADUN tu kan dicadangkan dan dipersetujui oleh Deris Jusoh. Jadi, mesti orang Deris Jusoh. Tak ada kena mengena dengan MB Mat Said. Mat Said hanya mewarisi kepimpinan yang telah disusun oleh Deris Jusoh sahaja. Fie perangai ADUN kena tuding kepada Deris Jusoh. Kebetulan sahaja (diulang : kebetulan sahaja.... ulang : kebetulan sahaja) kes nin berlaku di zaman MB Mat Said.

Apa-apa pun harap bertenang. Jangan menuduh semberono. SPRM atau mana-mana pihak berkuasa belum mengesahkan kesalahan YB berkenaan. Baru ditahan dan disiasat. Jadi janganlah terus menghukum yang YB tu bersalah dan benar melakukannya. Biar mahkamah yang memutuskannya nanti. Negara 1Malaysia kita inikan ada undang-undang dan peraturan. Jangan pula kita melampaui undang-undang dan hukum dengan andaian dan sentimen begitu.

Cuma ‘cerita’ sikit-sikit kisah nin untuk menyedapkan halwa telinga dan senaman mata membacanya bolehlah. Cerita - bukan menghukum atau menuduh. Atau marilah kita sama-sama menasihati YB berkenaan supaya bersabar dan bertenang menghadapi dugaan ini. Caranya mungkin boleh begini. Alahhh… ala-ala surat terbuka jugalah… :

Ke hadapan Yang Berhormatku yang dikasihi,

Saya sungguh terharu dengan apa yang menimpa YB. Tetapi apakan daya, saya hanya insan biasa yang hanya mampu menasihati agar YB bersabar dan bertenang sahaja dan tidak lebih daripada itu.

Harapnya YB bersabarlah. Sabar YB, kerana sabar itu sebahagian daripada iman. YB belum lagi didapati bersalah. Baru peringkat ditahan dan disiasat. Yang hanya boleh menghukum YB bersalah dan dihukum hanyalah mahkamah. Selagi YB tidak dihukum di mahkamah, YB tetap tidak bersalah.

Alaaa…. RM20 ribu tu bukannya banyak sangat YB kalau nak dibandingkan dengan yang orang lain kebas pun. Kawan YB (dalam konteks pemimpin UMNO) yang ditahan SPRM baru-baru nin, kesnya jauh lebih besar daripada kes YB nin. Kes YB nin tak sampai pun 1Persen (ala 1Malaysia) berbanding kes kawan YB tu. Kalau 1Persen daripada RM3juta dapat juga RM30ribu. Ini baru RM20 ribu. Sikit… sikit….sikit….sikit YB. RM5 ribu yang dijumpai? Huuuhhh…. Lagi sikit YB. RM5 ribu tu bagi seorang gembala yang mempunyai lembu gembalaannya sendiri, baru untuk bagi makan seekor lembu sahaja. Eleh, lekat celah gigi lembu tu je, kalau banyak tu.

Dalam kes nin pun, alaaa... orang nak bagi. Derma ikhlas upah melobilah katakan. Nak melobi bukannya senang ya YB? Naik turun pejabat, jumpa orang itu orang ini, intertain orang itu, rai orang ini, naik kereta turun keretapi, naik lif turun tangga. Dia orang tak tahu ke, semua tu kena pakai duit YB. Kalau tak bernasib baik, tak cukup dengan RM20 ribu tu untuk segala urusan naik turun saja.

Lagipun orang tak tahu siapa YB. Wartawan hanya tulis ADUN Terengganu. Tak sebut nama pun, apa lagi nak siar gambar. Lainlah kalau YB ADUN PAS atau pembangkang. Mungkin nama dan gambar dah disiarkan. Atau lainlah kalau YB di kalangan ADUN Terengganu daripada Geng 10 budak hitam. Kalau YB di kalangan ADUN Geng 10 budak hitam tu, rasanya cerita (tulisan) dan gambar YB sah dan pasti akan diberikan warna sepenuhnya. Baru hebat dan gah.

Jangan gusar YB. YB boleh minta tolong bos-bos YB. Tak kang bos YB tak boleh tolong. Antara bos YB ialah MB sendiri. Bukankah YB antara tiga orang ADUN yang tidak tersenarai sebagai ADUN yang memboikot sidang DUN lalu dan YB bukan di kalangan anggota Geng 10 budak hitam. YB tak ponteng sidang DUN, apa lagi memboikot. YB hadir sidang DUN. YB tidak dicop sebagai anggota Geng 10 Budak Hitam pun. Sekali YB dah menyelamatkan maruah MB.

Kemudian timbul pula Kumpulan 18 yang menandatangani memoradum tidak percaya kepada kepimpinan MB Mat Said. YB juga tak terlibat. YB merupakan salah seorang daripada 6 orang ADUN BN (termasuk MB Mat Said) yang tetap berdiri teguh di belakang MB Mat Said dan tidak menandatangani memorandum bersama 18 ADUN (termasuk Exco) yang lain itu. YB sudah bijak bacaan politiknya. Sudah bijak main selamat.

Sekali lagi YB menyelamatkan maruah MB Mat Said. YB orang yang akur dan menerima kepimpinan MB Mat Said. Cerita orang macam-macam. YB tak usah dengar sangat. Itu fitnah orang yang dengki kepada YB. Ada ke munasabah diceritakan orang, YB tak menandatangani memorandum tidak percaya kepada kepimpinan MB Mat Said adalah kerana YB dijanjikan dengan janji politik oleh MB Mat Said untuk melantik YB sebagai Exco menggantikan Exco daripada Kemaman sedia ada. Itu janji politik dan saya percaya YB tidak terpengaruh dengan janji politik dan cerita politik begitu. Yang saya percaya, ketaatan YB kepada MB Mat Said adalah benar-benar ketaatan yang jujur dan ikhlas. Nah… sekali lagi itu pengorbanan besar YB kepada MB Mat Said.

Saya rasa YB menjadi mangsa politik kerana YB orang politik. Kerana itu, saya rasa YB boleh minta tolong bos politik YB. Lagipun DUN Kemasik yang diwakili oleh YB tu bersempadan dengan DUN Kijal yang diwakili MB Mat Said. Dalam satu Parlimen lagi tu. Parlimen Kemaman. Ketua UMNO Bahagian Kemaman MB Mat Said sendiri. Tak kang MB Mat Said nak membiarkan YB Ir Rosli dianiayai… Malulah MB Mat Said kalau macam tu. Cukuplah memalukan MB Mat Said, kesihan dia.

Pun demikian, mahu tidak mahu, MB Mat Said kenalah tengok pengorbanan dan taat setia yang telah ditunjukkan oleh YB. Sepatutnya YB taat kepada Deris Jusoh macam geng 10 tu, sebab… ialah YB kan jadi ADUN kerana Deris Jusoh setuju YB dicadangkan bertanding di DUN Kemasik tu. Tapi Deris Jusoh pun tak patut juga YB. Tak kang YB tak ingat. Masa pengumuman nama calon di kediaman MB di Kuala Terengganu semasa PRU12 dulu, ada ke Deris Jusoh umum nama Radilah Abd. Wahab sebagai calon DUN Kemasik, bukan nama YB. Lepas tu dua tiga hari baru tukar nama YB. Maknanya macam Deris Jusoh pun tak mahu juga kepada YB.

Dah siapa yang nak kepada YB sebagai calon? Mat Said ke? Bukan. Mat Said tak ada kuasa lagi masa mencadangkan nama calon. Mat Said sendiri pun hampir-hampir tak ada nama. Jadi, kalau bukan Deris Jusoh dan Mat Said yang mahu, siapa yang mahu YB jadi calon di Kemasik tu? Susahlah kalau macam nin. Nanti selepas ini tak ada orang nak mengaku YB memihak sebelah mana. Nak kata orang Pak Lah pun, Pak Lah dah pencen. Bukan apa YB, saya terkenangkan nasib rakan-rakan kita terdahulu. Almaklum bila dah jadi nama tersangkut dengan kes-kes memalukan begini, kawan pun boleh jadi lawan. Orang yang 'hidup' di bawah batang hidung bosnya sendiri pun, diputarbelitkan cerita. Masing-masing nak 'lari kepala'.

Sabar jelah YB…

Akhirulkalam, saya harap YB bersabar dan bertenanglah. Rasanya saya tak menyebut nama YB dan kawasan yang diwakili YB. Saya pun jaga juga malu aib YB kan… tetapi kalau tersebut dan tertulis juga, itu secara tidak sengajalah tu. Ketidaksengajaan kerana keasyikan bercerita. Saya minta maaflah ya...

Harap-harap YB selamat dan dapat jadi Exco.

Jumaat, Julai 31, 2009

YANG TERASA NAK RESPON (siri 3)

Kisah 3(i) : MB kekal (edisi gambar : kes-kes kecil)
** Nota : sekadar beberapa contoh...

Maka bertanyalah sekalian rakyat hamba sahaya : apa kena mengenanya gambar-gambar tu dengan MB kekal?

Arakian, yang menjawabnya hanya Nabil Raja Lawak : lu fikirlah sendiri......

Rabu, Julai 22, 2009

YANG TERLUPA KOT…

Seorang hamba Allah mengirimkan kepada saya emel meluahkan rasa. Pada mulanya saya tidak berhasrat untuk menyiarkan atau memberi peluang kepada orang lain mengetahui sama cerita ini. Tetapi apabila saya teringat usaha murni MB Mat Said yang sekarang sedang giat mendekati rakyat dengan konsep ‘mesra rakyat’, ‘kembali kepada rakyat’ atau ‘merakyatkan kerajaan’, maka saya menjadi begitu teruja untuk berkongsi ‘cerita kecil’ ini bersama yang lain :

Cerita emel berkenaan :

Kami mewakili sekumpulan pekerja kontrak Jabatan Pelajaran Negeri yang ditamatkan kerja awal bulan ini. Kami dah buat appointment nak jumpa MB Mat Said di WDI pada hari Rabu lalu (15 Julai).

Tiba masanya bukan sahaja kami teramat kecewa kerana Mat Said tak nak jumpa kami, malahan Mat Said tiba-tiba saja dah hilang dan katanya dah keluar ikut pintu belakang.

Tukang sanggup pula ialah Exco Ahmad Razif yang sebelum ini ada berjanji bahawa Kerajaan Negeri akan bayar gaji untuk kami walaupun Kerajaan Pusat dah tamatkan kontrak perkhidmatan kami. Bila kami tanya balik janji tu, Ahmad Razif jawab macam-macam. Janji tu dah tak ada lagi. Macam ni ke cara bela rakyat?

Kami amat kecewa kerana tiada pemimpin negeri yang ambil tahu masalah yang kami hadapi kerana terpaksa menyara anak, makan minum sekeluarga, bayar hutang bank serta koperasi dan banyak lagi.

(Maklumat terakhir – sedang berusaha untuk mengadap Sultan/Agung).

Kalau nak maklumat lebih lanjut mengenai cerita ini, sila hubungi Rxxxxx Kxxxxx 019970xxxx atau Zxxx 019990xxxx. Wassalam. Terima kasih.

Kesihan juga baca kisah-kisah macam nin. Harap-harap teman-teman kita nin bersabar je lah dan ambillah cerita nin sebagai pengajaran yang positif.

Barangkali…..

MB Mat Said terlupa …
Atau… tak ada pegawai yang tolong peringatkan beliau tentang perjumpaan tu….
Atau… sebagai MB tentulah sibuk…
Atau… alaaa, kes kecik macam nin pun tak kang nak jupe MB jugak….
Atau… tadok buat appointment pun, saja nak munoh nama MB je ning ….
Atau… demo orang mano? Wakil rakyat demo duduk wat gapo? YB demo tu sokong sapo?
atau ... entahlah…

(Sekadar makluman – YANG TERASA NAK RESPON (siri 3) akan menyusul….)

Sabtu, Julai 18, 2009

YANG TERASA NAK RESPON (siri 2)

Kisah 2 : BUMBUNG RUNTUH

Kira-kira lebih sebulan yang lalu, ketika memenuhi jemputan kenduri perkahwinan anakda sahabat saya di Kuala Berang, Hulu Terengganu, saya terserempak dengan seorang perwakilan G7 Hulu Terengganu yang memaklumkan kepada saya adanya satu tulisan yang diedar melalui pos dari Kuala Lumpur berhubung dengan kejadian runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan, Gong Badak diterima oleh beliau dan beberapa rakan G7 yang lain.

Kata sahabat G7 berkenaan, nama saya ada disebut dalam tulisan edaran berkenaan di samping turut menyebut nama Derih Jusoh dan Rosol Wahid. Ketika itu, saya tidak memberikan komen apa-apa lantaran saya sendiri tidak menerima atau membaca tulisan berkenaan.

Selang beberapa hari, seorang lagi kawan saya G7 daripada Dungun menelefon saya dan memaklumkan perkara yang sama. Dua hari kemudian, barulah saya menerima 'surat' yang mengandungi tulisan berkenaan. Yang menariknya, saya menerima 3 salinan tulisan berkenaan sekali gus yang diposkan dalam 3 sampul surat yang berbeza, semuanya ditujukan kepada saya dengan menggunakan alamat yang sama. Saya tidak pasti, sama ada perkara ini disengajakan atau dirancang atau memang sifatnya bengap kerja orang yang bertanggungjawab itu.

Saya sudah lupa di mana tulisan itu diletakkan. Saya mengambil endah tak endah tentang 'surat' tulisan itu kerana saya tidak berhasrat untuk mengambil apa-apa respon daripadanya kerana saya berpendapat tidak ada apa yang wajar saya endahkan. Setakat bertanya ke mana saya, Derih Jusoh dan Rosol Wahid ketika bumbung stadium runtuh, saya kira tidak ada apa yang boleh saya jawab.

Tetapi minggu lalu, ketika saya berada di Ipoh, seorang rakan lama saya dari Kuala Lumpur bertanya saya kenapa saya tidak mengulas tentang bumbung stadium yang runtuh itu. Pertanyaan sahabat lama saya itu mengembalikan semula ingatan saya kepada surat tulisan yang saya terima itu. Mungkin kawan saya ini turut menerima surat yang serupa, kerana itu beliau memprovokasi saya supaya menulisnya.

Jawapan saya mudah sahaja. Saya telahpun menyatakan terdahulu bahawa orang yang bertanggungjawab untuk menjawabnya sudah ada. Kerajaan Negeri juga telah melantik jawatankuasa penyiasat untuk menyiasat, SPRM juga telah menyiasat dan telahpun menyatakan 'hampir selesai'. Kalau ada yang bersalah, hukumlah mereka. Lagi pun, bumbung yang runtuh itu pun tidak akan berdiri tegak semula, kalaupun saya menjawab atau tidak tulisan berkenaan.

Siapa saya untuk menjawab atau menyatakan perihal keruntuhan bumbung stadium itu? Banyak orang nampaknya berhasrat saya menulis untuk mempertahankan Derih Jusoh and the gengnya kerana kononnya Derih Jusoh yang bertanggungjawab. Adanya penyelewengan dan adanya unsur-unsur rasuah dalam hal pemberian projek dan pembinaan stadium berkenaanlah yang menyebabkan mutu binaannya rendah dan akhirnya runtuh, dakwa mereka.

Saya pula dilihat sebagai orang yang 'diupah' kumpulan Derih Jusoh ini untuk menyokong mereka melalui blog dan menghentam MB Mat Said. Kerana itu (menurut teman-teman) masih ada orang yang mahukan saya mengulas perihal perkara itu.

Demikianlah bodoh dan bengongnya sesetengah manusia. Saya dah berkali-kali menyebut, sekarang, saya tidak ada apa-apa kepentingan dengan sesiapa. Saya tidak ada kaitan apa-apa dengan sesiapa. Dulu saya bekerja dengan Din Adam atas dasar penjawat awam. Saya tidak mendapat apa-apa keistimewaan lebih daripada apa yang penjawat awam dapat. Selepas kontrak saya dengan Din Adam tamat, saya tidak ada apa-apa kepentingan lagi dengan beliau atau sesiapa yang berkaitan dengan beliau, termasuklah Derih Jusoh sendiri. Kalau ada pun kami masih berhubungan dan tolong menolong, semuanya berlaku atas dasar seorang kawan.

Begitulah penjawat awam. Sesiapa sekalipun bos mereka, bertukar kerajaan atau majikan ke, dia tetap penjawat awam yang wajib mematuhi majikan semasanya.

Dalam soal stadium, saya langsung tidak tahu menahu perihal soal tender, soal harga tawaran, soal kontraktor, soal pembinaan atau apa-apa kepentingan (kalau ada) di sebalik pembinaan stadium itu, lantaran itu bukan dalam bidang tugas saya atau bidang tugas Exco (Din Adam). Yang saya tahu, kerajaan negeri hendak membina stadium dan akan digunakan untuk SUKMA ke-12. Itu saya tahu kerana menggunakan kemudahan sukan untuk acara dan atlit serta penganjuran SUKMA XII Terengganu 2008 adalah di bawah bidang kuasa Din Adam waktu itu. 'Core business' portfolio yang dipengerusikan oleh Din Adam ketika itu ialah pembangunan manusia @ pembangunan modal insan bukan pembinaan infrastruktur.

Sekali lagi saya nyatakan, saya tidak ada apa-apa kepentingan dengan sesiapa. Baik Derih Jusoh mahupun Mat Said atau sesiapa saja yang ada kaitan dengan tulisan saya. Saya menulis atas kehendak dan kesedaran saya sendiri tanpa paksaan, upahan atau apa-apa habuan. Saya bukan lembu peliharaan yang dikurung di dalam kandang kemudian diberi makan rumput yang dicerut (potong) oleh gembalanya. Lembu-lembu macam ini adalah lembu berkepentingan dan lembu yang dicucuk hidung dan kemudian dipaksa bekerja untuk tuannya. Akhirnya lembu sebegini akan menjadi habuan tuannya untuk dilapah dan dimamah dagingnya.

Berbalik kepada soal stadium. Soal stadium tidak perlu disangkutkan dengan sesiapa. Jawatankuasa penyiasat telah ada. SPRM telah menyiasat. Dan kemudian apabila siasatan selesai dan didapati berlaku penyelewengan dan salah laku atau ada unsur-unsur rasuah yang menyalahkan peraturan dan undang-undang negara, dakwa dan hukumlah orang-orang yang terlibat itu. Kalau Derih Jusoh salah, hukumlah dia. Kalau Rosol Wahid disabitkan dan bersalah, hukumlah dia. Kalau Din Adam terlibat, hukumlah dia. Kalau perlu hukumannya gantung sampai mati, laksanakanlah. Baru berbaloi dan padan muka mereka kerana mereka melakukan perkara yang memalukan, menyalahi undang-undang dan menyusahkan MB Mat Said (agaknya). Dan baik Derih Jusoh, Rosol Wahid, Din Adam atau sesiapa saja kalau dah didapati terang benderang kesalahannya, janganlah pula memandai-mandai mereka-reka dokumen rekaan atau menjadikan orang lain kambing hitam untuk melepaskan diri.

Tak perlulah kita memandai-mandai menuduh dan menghukum seseorang setelah bos kita sendiri mengumumkan berbagai langkah untuk menyiasat tragedi berkenaan. Jangan terlalu lebih sudu daripada kuah. Janganlah dengan sengaja kita menonjolkan sifat-sifat 'kelembuan kenyang'. Atau janganlah kita nak menjadi lembu yang hanya tahu merembat sahaja walaupun diberi makan plastik, rumput kering atau apa-apa sahaja yang tidak sesuai dimakan oleh seekor lembu. Apa-apa pun, lembu-lembu itu tetap beruntung. Nasib baik ada runtuhan bumbung stadium, ada juga isu yang boleh dikerjakan bagi memanjangkan hayat peliharaan oleh gembalanya.

Carilah isu lain untuk memusnahkan puak-puak Derih Jusoh tu. Tidak sepadan sehingga isu tak nampak batang hidung menjenguk keruntuhan bumbung stadium pun dibesar-besarkan dan menjadi isu antarabangsa. Carilah isu yang sesuai. Isu beli kambing untuk dihitamkan ke, isu nak tambah lembu peliharaan yang nak dicucuk hidung lagi ke. Baru ada kelas.

Nasiblah Derih Jusoh. Dah stadium tu dibina pada zaman dia berkuasa, tidak dapat tidak kena kaitkan dengan beliau. Itulah tidak cerdiknya Derih Jusoh berbanding MB Mat Said. Di zaman MB Mat Said nin, jangan termimpilah nak melihat runtuhan apa-apa (bumbung ke, lantai ke). Tak ada, memang tak ada. Nak ada macam mana, jangankan nak membina stadium, nak membina 'gok' (kandang) kambing dan gok lembu pun tak ada.

Tapi jangan terkejut dan pelik, tiba-tiba gempar seluruh dunia dengan berita 'Bumbung kandang lembu peliharaan MB bernilai RM15 ribu sebulan runtuh dan menimpa kepala kambing hitam boer kesayangan beliau'.

Haru biru juga nantinya. Wallahuaklam.
Related Posts with Thumbnails